Eindhoven,
16
december
2021
|
13:56
Europe/Amsterdam

Jaron Schnitzer: ‘We pakken het samen aan’

Verrast, verbaasd en toch ook wel een beetje trots. Dat is hoe Jaron Schnitzer zich voelde toen hij te horen kreeg dat hij genomineerd is voor de verkiezing van Fontys Docent van het Jaar. 

Het nieuws overviel hem een beetje. “Ik zat in een vergadering en dacht: wie heeft me dit geflikt? Daarna werd ik langzaam maar zeker toch wel een beetje trots en ben ik gaan achterhalen wie voor mijn nominatie verantwoordelijk is. Beter gezegd: zijn, want er blijken meerdere mensen achter te zitten. Van studenten tot collega’s en lectoren.”  

Kind aan huis 
Schnitzer is inmiddels kind aan huis bij Fontys. Hij heeft er op jongere leeftijd gestudeerd en werkt er nu een jaar of zeven. “Ik heb alle kanten gezien: commissies, voorzitter Raad van Advies, stagecoördinator. Noem het maar op”, vertelt Schnitzer.  

Sinds kort zet hij zich actief in voor het gezondheids- en zorginitiatief GROZzerdam Vitaal in Brainport, waarbij de gezondheid van wijkbewoners centraal staat. “Daar ben ik toch wel het meest trots op.”  

Trots is Schnitzer ook op zijn studenten, die hij niet anders ziet dan bijvoorbeeld zijn collega’s of externe partners. “We hebben allemaal andere rollen en expertises, maar uiteindelijk doen we het met z’n allen. Gaaf hoe dat werkt.” 

In de praktijk Jaron Schnitzer
Schnitzer krijgt er energie van als hij zijn studenten ziet groeien. En dat gebeurt volgens hem vooral in de praktijk. “Het werkt zoveel beter om studenten in levensechte situaties aan het werk te zetten. Ik heb dat als student gemist. Het onderwijs was vroeger vooral gericht op het oefenen met elkaar, maar dat is nu aan het veranderen.

De variatie is nu ook veel groter. Neem bijvoorbeeld de internationale studenten; dat worden er steeds meer. Ik hou van al die verschillende culturen. Ben zelf in Israël geboren en kom dus ook uit een andere cultuur.  

Door mijn opvoeding in de kibboets heb ik geleerd om als een soort community te leven. We pakken alles samen aan. Het maakt niet uit welke rol je pakt.” 

Kritisch 
Samenwerken dus. Dat is wat Schnitzer het liefste doet. Hij noemt het zelfs zijn ‘unique selling point’. “Ik ben iemand die kritisch is en probeer het beste in mezelf naar boven te halen, maar dat doe ik vooral samen met anderen. Ik krijg vaak terug dat ik luister, betrokken ben en me goed kan inleven.”  

Die eigenschappen probeert hij zo goed mogelijk toe te passen bij zijn studenten, ook al zit hij als vader van een groot gezin in een totaal andere levensfase. “Dat ik geen bruisend studentenbestaan leef, neemt niet weg dat ik niet met ze mee op stap ga. Uit eten ga. Naar kerstborrels ga. Ik ben betrokken en dat vind ik leuk.” 

Alles voor de winst 
Onder meer die gedachtegang heeft ervoor gezorgd dat Schnitzer in de race is voor de titel Docent van het Jaar. Een prijs waar hij keihard voor wil strijden. “Ik vind het een eer dat ik genomineerd ben. Ik had nooit verwacht dat dit zou gebeuren. Maar nu ik toch zover ben, ga ik ook all-in. Ik ga ervoor.” [Tekst: Karen Luiken - foto's: Ivo van der Hoeven

Reacties 1 - 7 (7)
Bedankt voor uw bericht.
Michael
24
December
2021
Ik als leerling kan beamen dat het zeer prettig is om samen te mogen werken met Jaron. Hij stopt veel moeite in het begeleiden van laatste jaars studenten en voert dit uit met passie. Keep it up Jaron!
Kaz de Vries
19
December
2021
Hey Jason, wat een ontzettende eer om genomineerd te zijn. Proficiat! Ik hoop dat jij het wordt.
Veel succes grtjs Kaz
Kaz
19
December
2021
Jaron!
Telefoon werkte niet mee :)
Andor Verhoeven
19
December
2021
Ik werk al jaren erg graag met je samen. We hebben mooie dingen bereikt en ik heb van je geleerd in mogelijkheden te denken en hoe je actief op zoek kunt gaan naar nieuwe contacten en samenwerkingsverbanden. Als ik in de woonkamer mijn telefoon opneem met "hey Jaron" in het bijzijn van mijn kinderen is een echte meme geworden :-)
Rianne van Hoek
17
December
2021
Een collega waar je energie van krijgt. Go, Jaron!
Yvonne
17
December
2021
Ik begrijp die nominatie wel: Jaron is geïnteresseerd, vol humor, open voor innovatie en behoud van het goede, dol op een goede borrel (quiz) en een echte vriend. Een docent die je je eigen kinderen toewenst.
Janno
16
December
2021
Gefeliciteerd Jaron. Je verdient het!
Ilse Willemsen
16
December
2021
Proficiat Jaron, ik ga duimen voor je!
Bram Huisman
19
December
2021
Jaron, zelfs op onze Huismannen familie app ben je al beroemd. Je nominatie is al binnen, dus dat komt vast allemaal goed!! Geniet ervan!! Lieve groet van ons beiden voor jullie allemaal!!