Eindhoven,
25
augustus
2020
|
17:55
Europe/Amsterdam

‘Jammer dat je niet dronken mag worden bij introductie’

Een studentenintroductieweek in coronatijd is geen gewone introductie. Voor Fontys-studenten gaat die deze week weliswaar ‘gewoon’ door, maar wel in aangepaste vorm. Met wat kunst- en vliegwerk is er toch een vermakelijk programma gepresenteerd, zo blijkt uit een rondgang bij twee Eindhovense evenementen. 

Zie ze daar staan, twintig jongeren keurig op een rij, met de voeten op een gekleurd kruis op de betonnen vloer van het Klokgebouw. De donkere ruimte is omzoomd door onheilspellende doeken waarvandaan felgekleurde lampen hun vragende gezichten beschijnen. Harde muziek echoot tegen de muren.  

Bjorn van der Doelen, oud-voetballer van PSV en tegenwoordig vooral ‘dialectclown’, spreekt de eerstejaars toe in een video vanaf een verrijdbaar scherm. Dit is de roemruchte Purple Experience van Fontys.

Voorbeeldig
Drie rijen dik luisteren de ‘feuten’ naar een introductie over de stad Eindhoven. Keurig op anderhalve meter van elkaar tonen ze zowaar een voorbeeldige discipline. Die zal hen tijdens hun studie maar al te goed van pas komen, zou je zeggen. Al zal die in de eerste weken hoogstwaarschijnlijk al geslachtofferd worden door de meedogenloze vrijheden van het jonge studentenleven. 

Intromama KimIntromama Kim is er ook deze keer bij. Ze is bezig aan haar vierde introductieweek. En ja, die is anders. Met dank aan corona. “We begonnen gisteren op school en dan zit je in een kil klaslokaal. Dat is wel een heel andere ontvangst dan in het Klokgebouw of in de stad”, zegt zij.  

“Maar met enthousiasme krijg je je kinderen toch enthousiast om activiteiten te doen. Een ander verschil is natuurlijk drank.” Want in het Klokgebouw wordt uitsluitend alcoholvrij bier geschonken. Mama Kim: “Eerlijk gezegd hebben we gisteren ook zonder drank een leuke middag gehad.” 

Thuis slapen
Maar wilde pyjamaparty's en overnachtingen in het Klokgebouw zijn er deze keer niet bij. En dat zorgt voor een andere ‘vibe’, verzekert ze. “Nu slaapt iedereen thuis. Iedereen gaat naar huis als het programma is afgelopen.” 

“We merken wel dat onze kinderen minder enthousiast zijn. Moet ik er morgen al vroeg weer zijn? Dan weet ik niet of ik kom, redeneren ze. Als je al in een vibe zit en je blijft in het Klokgebouw slapen, dan trek je elkaar meer mee. Maar als je om vier uur ’s middags naar huis gaat, heb je niet echt zicht op wie er de volgende dag nog gaan komen. Dat vind ik wel zonde.”  

'Dit is zinvol'
Een paar kilometer verderop, op een grasveld bij Fontys-gebouw Nexus op het TU/e-terrein, is de introductie van studievereniging Innovum aan de gang. Twee studenten houden een touwtje vast waaraan een pen hangt. Het regent. Maar alsof het weer hen niet deert, proberen zij met de nodige acrobatiek de pen in een pleerol op een omgekeerde emmer te manoeuvreren.  

Filip, voorzitter bij InnovumMattusz (20) uit Polen kijkt vanaf een afstandje toe hoe medestudenten aan de hand van grenzeloze flauwekul elkaar beter leren kennen. Hij is naar Eindhoven gekomen om Automotive Engineering te studeren. Corona? Ach, wat zou het, vindt hij. "Ik mis niets. De mensen hier zijn geweldig en de activiteiten zijn zinvol, omdat we elkaar leren kennen.”  

“We kunnen oudere studenten de hele tijd vragen stellen. Ik heb ook geen last van corona. Zolang ik me goed voel, denk ik er niet eens aan. Misschien dat de introductie zonder corona nog cooler zou kunnen zijn. Maar dit is ook echt cool, hoor.”  

Veilig studeren
Filip (21) is voorzitter van de internationale commissie van Innovum. Hij mokt niet over het aangepaste programma. “We zijn er, denk ik, in geslaagd een programma te maken dat past bij de kinderen, zodat ze de nieuwe mensen en hun nieuwe huis kunnen leren kennen. De meesten komen uit verschillende landen.”  

“In voorgaande jaren ging het vooral om plezier maken en de kinderen te laten genieten van de tijd. Dit jaar ligt de focus op het leren kennen van elkaar, van Fontys en Eindhoven. En dat ze veilig kunnen studeren, ook in corona-tijden.” 

De bezoekers aan het Purple Experience lijken zich daar ogenschijnlijk niet al te veel zorgen over te maken. Een groepje van vier jongens zit aan een houten biertafel. De introductie van Eindhoven in het donker hebben ze net gehad. Nu leggen ze doodgemoedereerd een kaartje.  

Eerstejaars BorisAnders dan anders
Boris (18) uit Eindhoven is eerstejaars bedrijfskunde en meent te weten dat het dit jaar anders is dan anders. “Ik had het al weleens gezien omdat ik uit Eindhoven kom”, zegt hij met een beker alcoholvrije pils naast zich op tafel. “Dat de introductieweek door corona anders is dan in andere jaren vind ik jammer, maar volgend jaar kan ik nog altijd mee als intro-ouder. En als ik mijn studie niet haal, kan ik opnieuw de intro doen.”  

“Ik vind het ook weer niet heel erg dat de intro anders is dan andere jaren. Soms is het wel moeilijk om rekening te houden met de coronaregels, maar het is terecht dat die worden gehandhaafd. Wel is het jammer dat we niet met zijn allen hier kunnen blijven slapen en dat je niet dronken mag worden. Ach, ik kan ermee leven.” [Erwin Blatter

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.