Eindhoven,
28
november
2017
|
14:01
Europe/Amsterdam

Investeer in je studietijd

Het lijkt gisteren dat ik voor het eerst de klas inwandelde, maar tegelijkertijd een eeuw geleden als ik terugkijk op wat er sinds die dag allemaal is gebeurd. Als eerstejaarsstudent heb ik meerdere oud-leerlingen horen vertellen hoe snel het allemaal gaat. Nu pas, nu ik zelf in mijn laatste jaar zit, realiseer ik me hoe waar dat is. En hoeveel momenten mij altijd bij zullen blijven. Hoe belangrijk deze studietijd is geweest voor mijn nu (bijna) burgerlijk bestaan.

Ik had een leraar die vertelde ons dat we gemiddeld 3.078.977.897 (geen idee of dit het exacte cijfer was) seconden leven. Hij zei: “Iedere seconde dat je hier zit, gaat er dus één vanaf.” Op dat moment dacht ik: wat doe ik hier? Waarom heb ik cijfers nodig om iets te bereiken? Wat is het nut van dit papiertje? Wat is het nut van deze opleiding?

Vanaf toen besloot ik het niet voor dat papiertje te doen. Ik besloot de tijd op school en het ‘student zijn’ optimaal te benutten; het netwerk van de school en van de leraren te gebruiken en mijn tijd vooral te investeren in buitenschoolse projecten. Deze jaren vormen nu de fundering van mijn bestaan, van alles waar ik dankbaar voor ben. Dat ik nu mijn geld kan verdienen met iets wat ik echt leuk vind. Dat ik de vrijheid bezit om te kunnen ondernemen.

Het zal niet voor iedereen werken, maar voor mij is het op die manier investeren van mijn studietijd dé reden dat ik kan blijven genieten, blijven leven en vooral: kan blijven leren. Want tja, ik moet nog wel even afstuderen…


Guusje Slagter is student aan Fontys Academy for Creative Industries, auteur van 'Dit Ben Ik' en 'De Kleine wereldverbeteraar' en ondernemer met haar bedrijf Bureau Dit Ben Ik.