Eindhoven,
25
augustus
2021
|
18:06
Europe/Amsterdam

Internationals leren Venlo kennen

Een nieuwe groep internationale studenten is neergestreken in Venlo voor een Fontys-studie. Hoe denken zij te integreren in Limburg en wil dat al een beetje lukken? Bron ging op pad met enkelen van hen. 

Jule (18) uit Duitsland is sinds maandag in Nederland en moet haar plekje in Venlo nog een beetje vinden. Ze gaat Industrial Design Engineering studeren en heeft voor Venlo gekozen vanwege de internationale aanpak. “Ik wil mijn Engels verder verbeteren, vandaar.”

Van de stad heeft ze nog weinig gezien, maar ze heeft wel al de nodige contacten gelegd met studiegenoten tijdens de sportdag op sportpark Vrijenbroek, op een steenworp afstand van de campus in Venlo. “Veel studiegenoten komen ook uit Duitsland, dus dat maakt het voor mij makkelijker.”

Wereldreiziger
Ivan (24) voelt zich wel al helemaal thuis in Venlo, maar hij is dan ook een zelfverklaard wereldreiziger. “Ik kom uit Oekraïne en heb vanaf 2016 in Duitsland gewoond. Na mijn studie Software Engineering in Venlo wil ik naar Amerika en daarna wil ik nog veel meer van de wereld zien.”

Venlo lijkt hem op het eerste gezicht een leuke stad en Nederlanders vindt hij heel relaxed. “Je kunt hier gewoon jezelf zijn, dat spreekt mij enorm aan.”

Contacten leggen gaat Ivan makkelijk af en plannen om lid te worden van een studentenvereniging heeft hij dan ook niet. “Ik ben gitarist en wil zo snel mogelijk een band oprichten met medestudenten. Muziek is een universele taal, dat opent deuren.”

Julian, ambassadeur (want voorzitter) van DaVinciLid van DaVinci
(Internationale) studenten die wel lid willen worden van een studentenvereniging kunnen in Venlo terecht bij Student Association DaVinci. Een aanrader voor studenten die snel leuke contacten willen leggen, volgens Julian (21). Hij is zelf al een jaar lid en sinds kort de nieuwe voorzitter van DaVinci.

Julian komt uit de omgeving van Venlo en is tweedejaarsstudent Mechatronica. Veel nieuwe inschrijvingen voor DaVinci heeft hij nog niet binnen. “De meeste nieuwe studenten zijn nog wat terughoudend vanwege de coronamaatregelen.”

Toch raadt Julian alle studenten, buitenlands en Nederlands, aan om lid te worden van DaVinci. “Het is niet alleen goed voor de sociale contacten, maar we organiseren ook allerlei interessante events en netwerkbijeenkomsten en we hebben veel contacten met bedrijven. Dat kan heel handig zijn voor studenten.”

Baas van Venlo
Dat je als nieuwe student ook op een andere manier naam kunt maken in Venlo en omstreken bewijst Maurice (19) uit Duitsland. Hij is winnaar van de wedstrijd #BaasvanVenlo en mag zich daarom een jaar lang, jawel, de baas van Venlo noemen.

Maurice, ambassadeur (want Baas van) VenloMaurice won de wedstrijd door een zelfgemaakte video in te sturen en krijgt nu een jaar lang een soort ambassadeursrol waarin hij potentiële studenten moet enthousiasmeren voor het Venlose studentenleven.

In zijn rol als baas van Venlo gaat de student International Business zijn studentenleven vastleggen en laten zien wat Venlo te bieden heeft. De campagne is een initiatief van CheckVenlo, Fontys, HAS Hogeschool, Maastricht University Campus Venlo, VenloVerwelkomt en de gemeente.

Bier drinken aan de Maas
Dat hij een waardig ambassadeur is toont hij meteen door vol enthousiasme over de stad te vertellen. “Venlo is echt woke, een hele leuke en moderne stad waar het goed toeven is. Ik heb met medestudenten al bier gedronken op een terras aan de Maas en dat beviel prima.”

Maurice kijkt uit naar zijn eerste studiejaar en en zijn studiegenoten. Als baas van Venlo heeft hij bovendien een streepje voor op de andere studenten, want met zijn titel komen ook de nodige extra’s zoals: een gratis studentenfiets, gratis trainen in de gym, elke maand één keer gratis naar theater en bioscoop, elke maand een gratis pizza en nog veel meer. [Ivo van der Hoeven

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.