Eindhoven,
26
maart
2019
|
17:27
Europe/Amsterdam

Internationale student Venlo komt moeilijk aan bijbaan

Venlo wil zichzelf graag meer positioneren als studentenstad. Graag, zegt Fontys. "Maar dan zou het fijn zijn als in de binnenstad van Venlo de acceptatie van internationale studenten wat groter was. Nu weten studenten die alleen Engels spreken nog amper een bijbaantje te krijgen." 

Als je de kans krijgt, moet je hem pakken, zo zal Hans Aarts hebben gedacht. De directeur Techniek en Logistiek was gisteren gastheer tijdens een officieel werkbezoek van het college van B en W van Venlo aan de campus van Fontys in die stad. De gemeentebestuurders kregen een rondleiding en toelichtingen van Aarts en collega-directeur Bram ten Cate, maar ook van studenten en docenten. 

Aarts gebruikte zijn toelichting om ook een lans te breken voor de acceptatie van internationale studenten die geen Duits spreken. "Wij zijn geen Nederlandse maar een EU-regionale campus. Dat zie je in al onze uitingen terug." Al is het maar aan de herkomst van de 4150 studenten, waarvan de meerderheid uit het buitenland komt.
Maar helaas kan een deel van die studenten in Venlo dus nauwelijks een bijbaantje vinden, voor studenten vaak bittere financiële noodzaak. 

"Dat is toch een ander verhaal dan in Maastricht, waar studenten juist heel gemakkelijk een baantje in de horeca weten te krijgen. We accepteren hier in de horeca in de binnenstad in Venlo wel dat we in het Duits worden aangesproken, maar niet in het Engels."   

Gemeenschap
Wethouder Marij Pollux-Linssen wees Aarts erop dat dit niet de verantwoordelijkheid noch de schuld is van de gemeente. Dat gaf de Fontys-directeur volmondig toe. "Dat is inderdaad een taak van de gemeenschap en niet van de gemeente. Maar die laatste kan wel helpen met het creëren van wat meer bewustwording hiervan in de stad."

"Wellicht kan de gemeente het goede voorbeeld geven door zelf ook wat bijbaantjes te gunnen aan deze studenten", gaf Aarts de burgemeester en wethouders nog als tip mee. [Jan Ligthart]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.