Eindhoven,
22
april
2021
|
16:55
Europe/Amsterdam

Internationale student steeds minder blij in Nederland

Internationale studenten hadden het in Nederland al niet gemakkelijk en dat is er in coronatijd niet beter op geworden, blijkt uit een nieuwe enquête. Ze voelen zich vaker eenzaam en gestrest, hebben geldzorgen en worstelen met online onderwijs.

Het is het vierde jaar op rij dat het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Erasmus Student Network The Netherlands inventariseren hoe het internationale studenten in Nederland vergaat. Niet al te best, blijkt uit de resultaten van de enquête.

Geschrokken
Wat de drie organisaties vooral zorgen baart is het mentale welzijn van de respondenten. Zo ervaart twee derde van hen (heel) veel stress en voelt 45 procent zich (heel) erg eenzaam. Die percentages zijn hoger dan in de jaren vóór de crisis – en ook toen vielen ze al op. Vorig jaar voelde ruim de helft van de respondenten zich gestrest en was een kleine 30 procent eenzaam.

ISO-voorzitter Dahran Çoban is geschrokken van de ingevulde antwoorden. “Veel internationale studenten hebben behoefte aan hulp en krijgen die In Venlo studeren veel buitenlandse studenten.onvoldoende vanuit hun studie. We moeten daar nog vóór de zomer verandering in brengen.”

En de coronacrisis gooit ook op andere vlakken roet in het eten, vinden de respondenten, zoals bij het vinden van werk. Een derde van hen ervaart sinds september 2020 zelfs (grote) financiële problemen. Ook is ruim 20 procent (erg) ontevreden over het online onderwijs.

Discriminatie
Maar niet alle problemen zijn corona-gerelateerd. Ook het vinden van een (betaalbare) studentenkamer in de oververhitte Nederlandse woningmarkt levert veel respondenten kopzorgen op.

Zo heeft 57 procent van hen ervaring met advertenties waarin stond dat internationale studenten niet welkom zijn. Een derde is wel eens afgewezen voor een woonruimte omdat ze internationale student zijn. En ruim een kwart heeft te maken gehad met oplichting.

“We halen internationale studenten massaal naar Nederland, maar dan moeten we ook zorgen voor een betaalbaar dak boven hun hoofd en discriminatie tegengaan”, aldus LSVb-voorzitter Lyle Muns. “Nu maken huisjesmelkers nog te vaak misbruik van de kwetsbare positie van internationale studenten.”

Niet nieuw
Ook op sociaal gebied loopt niet alles even soepel. Ruim driekwart van de respondenten zou graag meer interactie willen met Nederlandse studenten. De taal is vaak een barrière, menen ze.Ook tijdens de les voelen ze zich buitengesloten als blijkt dat hun klasgenoten liever Nederlands praten. Maar taallessen zijn vaak te duur. Een derde van de respondenten is (heel) ontevreden over de mogelijkheden om gratis (of voor een zacht prijsje) Nederlands te leren.

Nieuw De Cubaanse student Marco Cardillo (r) ging bij Fontys aan de slag als 'coronacoach'.zijn deze problemen helaas niet: uit onderzoek van de LSVb uit 2013 bleek al dat taal een issue is. En het aandeel internationals dat moeilijk aansluiting vindt met hun Nederlandse klasgenoten was twee jaar geleden even hoog.

Ondergeschoven kind
Hoog tijd dus voor verandering, vinden de drie studentenorganisaties. De internationale student is nu het ‘ondergeschoven kind’ van het hoger onderwijs, stellen ze. Ze roepen instellingen daarom op om te investeren in betere mentale gezondheidszorg en betaalbare Nederlandse taalcursussen.

Ook moet er een betere (Engelstalige) informatievoorziening over de Nederlandse woningmarkt komen, en één landelijke Engelstalige website over werk, studiefinanciering, bankzaken en de zorgverzekeringsplicht. Tot slot zouden de drie organisaties het liefst zien dat het ministerie van Onderwijs dit onderzoek naar internationals voortaan zelf doet.

Aan de nieuwste monitor deden 737 respondenten uit 193 verschillende landen mee. De meesten van hen komen uit Duitsland, Italië en Bulgarije en er waren iets meer respondenten uit het hbo (56 procent) dan uit het wo (43 procent). [Hoger Onderwijs Persbureau]

"Het doet pijn om mijn studiegenoten zo te zien"

Bharat MotiyaniBharat Motiyani, vierdejaarsstudent International Business, afkomstig uit Dubai, vertelde onlangs tegen Bron dat hij ziet dat zijn medestudenten het moeilijk hebben. 

Dit jaar begeleidt Bharat vanuit het Honours Programme als Student Assistent & Project Coach eerste- en tweedejaarsstudenten International Business. Hij maakt ze wegwijs binnen de studie, binnen Fontys en in de regio Eindhoven.

De laatste maanden verleent Bharat vooral ook veel moreel support. “Deze studenten komen naar Nederland met grote verwachtingen en dan valt de huidige realiteit vies tegen. Ze kunnen lastig contacten maken, zien hun medestudenten alleen online en zitten vooral veel op hun kamer achter de laptop. Een beetje steun kunnen ze nu wel gebruiken.”

Bharat probeert zoveel mogelijk met ze in contact te blijven en ze te stimuleren om toch vooral door te gaan en niet bij de pakken neer te zitten. “Ik zit in wel twintig of dertig WhatsApp-groepen met verschillende studenten en probeer ze gemotiveerd te houden. Positief blijven is juist nu heel belangrijk.” 
 

NurdanZes maanden niet naar school
Nurdan, International Business-student in Eindhoven, ervoer vooral veel stress in de beginperiode van corona, zei ze in september tegen Bron. “Er is bij mij altijd wel een gezonde hoeveelheid stress, maar met de coronacrisis is de stress in grotere mate aanwezig. Beter gezegd: het stresslevel zat aan het plafond”

“Dit kwam vooral door de onwetendheid over wat er ging komen. We wisten bijvoorbeeld niet of we nog wel stage konden lopen en of de toetsen voor de propedeuse doorgingen.”

Eenzaamheid bij internationals
Nurdan had op dat moment de binnenkant van de school al zes maanden niet meer gezien. Ze zit in een klas met maar twee andere Nederlanders en verder met internationale studenten. Met name bij hen is er veel eenzaamheid en stress, ziet ze.

“Ze hebben hun familie achtergelaten in het buitenland en zij vinden het moeilijk om in deze crisis sociale contacten op te bouwen. Het doet pijn om mijn studiegenoten zo te zien.”

Foto Bharat is van fotograaf Charlotte Grips.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.