door Rens van der Vorst,
08
september
2023
|
09:56
Europe/Amsterdam

Inclusiviteit

Humor én inclusiviteit kan best lastig zijn. Misschien maak je een grap, die iemand anders aanstootgevend vindt. Of je maakt een grap, die niet voor iedereen is weggelegd. Of, als ik een beetje mijn best doe, beide.

Hoe noem je een prachtige vrouw met een indrukwekkend vocabulaire? Een large language model.

Hahaha. Of niet, dus. Er zijn mensen die denken dat het streven naar inclusiviteit, woke en politieke correctheid een einde maakt aan alle humor.

Ik denk dat het allemaal wel meevalt. Neem nu zo iemand als Herman Finkers. Die bewijst al decennialang dat je scherp kunt zijn én inclusief. Oké, toegegeven, zijn lied ‘Geen Jager, Geen Neger’ uit 1994 was misschien een uitglijder, maar 99% van zijn oeuvre is superinclusief én supergrappig.

Bijvoorbeeld: “Soms denk ik uren na en heb ik nog niks op papier, een andere keer bereik ik precies datzelfde in vijf minuten.” Leuk, toch? En zelfs voor mij als columnist, verre van aanstootgevend. Of, wat dacht u van de klassieker: ‘De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door.’

Fontys heeft dat begrepen en is ook begonnen met het combineren van humor en inclusiviteit. Zo wordt er via de monitoren een ‘inclusive deep dive’ aangeboden. De bijeenkomsten lijken alleen open te staan voor leidinggevenden en onderzoekers. Dat is al best grappig, maar helemaal leuk wordt het als je leest dat er maar twaalf plaatsen beschikbaar zijn. Immers, vol is vol.

‘De cursus inclusiviteit is wederom vol.’

Herman Finkers had het niet beter kunnen bedenken.

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys hogescholen ICT en Engineering en is auteur van diverse boeken, waaronder het dit jaar verschenen Digitale Gremlins. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Pascal Learbuch
08
September
2023
Leuk en spitsvondig stuk Rens.
Alles aan Woke en dat inclusiviteits gedram vereist dat mensen in het eigen hokje gestopt worden waar dan weer labeltje gehangen word. Vervolgens word bepaald wie de grootste slachtoffers zijn van het blanke patriarchaat, waarna deze groepjes kleinerend als slachtoffers behandeld worden. Als dat geen humor is?
Lars Borghouts
08
September
2023
Ik zie ruimte voor een ALL INCLUSIVE deep dive. Met all you can eat buffet en polsbandjes. In regenboogkleuren.
Rens
08
September
2023
haha, ja heel goed... en s'avonds een oerhollandse charme zanger en een chinese draak bij het buffet