Eindhoven,
14
november
2023
|
10:45
Europe/Amsterdam

In memoriam: Luc de Graaf

Afgelopen week overleed Luc de Graaf, de allereerste columnist van Bron. Van 2017 tot 2019 nam hij op unieke wijze Fontys, het hbo en het studentenleven in het algemeen onder de loep.

Luc was een begenadigd woordkunstenaar maar was gezegend met nog veel meer talenten waar hij ook naam mee maakte: cabaretier, acteur, muzikant, tekenaar, oprichter van een basketbalvereniging en een muziekcafé.  Een ras-Helmonder bovendien die de afgelopen twee jaar ook officieel Stadskunstenaar van zijn geboorteplaats was. 

Luc was in 1981 bijna letterlijk een blauwe maandag student bij wat nu Fontys Lerarenopleiding Tilburg is. Al snel kwam hij erachter dat zijn roeping niet in het onderwijs lag. 

Ter nagedachtenis publiceren we nog een keer zijn allerlaatste column voor Bron, die na ruim vier jaar nog nauwelijks aan actualiteit heeft ingeboet. 

Activisme heeft de toekomst

 

Luc de GraafIk heb een nieuwe studie uitgevonden. Of bedacht, ontwikkeld, gemaakt, whatever. De studie heet Activisme. Er zijn diverse afstudeerrichtingen zoals protesme, demonstratisme en burgerlijk ongehoorzamisme. Studenten die kunnen aantonen een vorm van autisme te hebben, kunnen een master Thunbergisme doen. Je leert dan ook zeilen en duurzaam boomschors eten.

Een afgeronde studie Activisme kent legio carrièremogelijkheden want veel bedrijven en instellingen willen tegenwoordig een activistisch randje. Neem een bedrijf als Shell. Je mag rapporten schrijven over de noodzaak en urgentie van alternatieve en duurzame brandstoffen die je bij DWDD in populair-wetenschappelijke termen mag uitleggen waarbij Mathijs van Nieuwkerk je quasi onderzoekend maar ook totaal onwetend blijft aankijken. Als Prem Radhakishun je een ‘leunstoel-activiste’ noemt, lach je gewoon mee. Waarom zou je de sfeer bederven? Je heet immers geen Greta.

Op een reünie, jaren later, luister je, met mixed feelings van wroeging, afgunst en bewondering naar verhalen van oud-medestudenten. Zij hebben moeilijke maar succesvolle protesten en demonstraties geleid en voor een positieve maatschappelijke kentering gezorgd als het gaat om klimaatverandering. Je prikt in een veganistisch bitterballetje, blijft niet tot het einde en stapt moedeloos in je hybride lease-bak van Shell. Heel even twijfel je aan de betekenis die je aan je leven geeft. Dan druk je het pedaal in.

Luc is 64 jaar geworden. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Jan Rutten
16
November
2023
Hij heeft een tijdje bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Tilburg gewerkt. Veel met hem gelachen. Fijne vent. Goh, ik hoorde gisteren van een ex-collega van zijn overlijden, en schrok daarvan.
Edward Mutsaers
15
November
2023
Luc,
Dè ge bedankt zijt dè witte!
Ok vur die skône assists…
Grtz. Ed
Tim Durlinger
14
November
2023
R.I.P. Luc. De wereld zag er door jou(w visies) een stukje mooier uit.