Eindhoven,
14
november
2023
|
12:06
Europe/Amsterdam

Impact maken: zo doen Tony's Chocolonely en Too Good To Go dat

Teun van de Keuken en Jamie Crummie zijn twee belangrijke namen in de ondernemerswereld. De één is het brein achter Tony’s Chocolonely, de ander achter het concept van Too Good To Go. Beiden inspireerden gisteren tientallen studenten met hun verhaal.

De ondernemers werden uitgenodigd in het kader van de Global Entrepreneurship Week (GEW), die deze week plaatsvindt op verschillende plekken in Brabant. Naast Fontys doen ook Avans, Tilburg University, TU/e, HAS, en Breda University eraan mee.

De week werd afgetrapt in theater De Boemel in Tilburg, waar het podium anderhalf uur lang gereserveerd was voor Teun van de Keuken en Jamie Crummie. Eerstgenoemde beet het spits af. Hij is vooral bekend van het programma ‘Keuringsdienst van Waarde’, maar mag zichzelf ook de bedenker van Tony’s Chocolonely noemen. En laat die laatste rol nou de reden zijn waarom hij werd uitgenodigd.

Voor een publiek van ruim honderd studenten deed Van de Keuken zijn verhaal. Hij vertelde over het ontstaan van Tony’s Chocolonely. Over hoe moeilijk het is om een chocoladereep te creëren waar geen slaven voor nodig zijn. En over de doelen van het merk. “Meer dan twintig jaar geleden kwamen we er met Keuringsdienst van Waarde achter dat de condities van de chocoladewereld heel slecht waren”, aldus Van de Keuken. “Voor de productie van cacao werden vrijwel altijd slaven ingezet, vaak kindslaven.” [Tekst gaat verder onder de foto]

Dat moest anders kunnen, vond Van de Keuken. “Toen in 2005 de film Charlie And The Chocolate Factory uitkwam, was Nestlé verantwoordelijk voor de merchandise. Wij hebben gevraagd of ze een slaafvrije chocoladereep konden maken. Maar nee, dat konden ze niet. Onmogelijk. Dezelfde vraag stelden we aan Ben & Jerry’s: kunnen jullie slaafvrij ijs creëren voor de film? Zelfde antwoord. Nee.”

Daar lieten Van de Keuken en zijn crew het er niet bij zitten. “Om te bewijzen dat het wél kon, dat je wel degelijk chocola kunt maken zonder slavernij, zetten we ons eigen bedrijf op. Tony’s Chocolonely was geboren. Het heeft ons jaren en heel veel onderzoekswerk gekost, maar uiteindelijk is het ons gelukt om een slaafvrije reep op de markt te brengen. Met als uiteindelijke doel: impact maken en hopelijk andere bedrijven inspireren zodat er ooit een slaafvrije chocoladeindustrie ontstaat.” 

Impact maken. In die missie is niet alleen Van de Keuken met vlag en wimpel geslaagd, maar ook Jamie Crummie. Hij is speciaal voor dit evenement vanuit Londen naar Nederland gevlogen om studenten te inspireren met zijn missie. Crummie is co-founder van Too Good To Go, een app die klanten verbindt met restaurants en winkels die overtollig onverkocht voedsel tegen lage prijzen verkopen om voedselverspilling tegen te gaan. [Tekst gaat verder onder de foto's] 

Waar Van de Keuken droomt van een slaafvrije chocoladeindustrie, doet Crummie dat van een wereld zonder voedselverspilling. “Veertig procent van het voedsel dat we gebruiken, wordt weggegooid. Dat is veel te veel en bovendien onnodig”, zegt de entrepreneur. “Voedselverspilling is duur – het kost 1,2 biljoen dollar per jaar – en hartstikke zonde. Zo’n 828 miljoen mensen gaan elke dag met honger naar bed, terwijl er aan de andere kant van de wereld kilo’s voedsel worden gegooid. Bovendien verspil je met het weggooien van voedsel niet alleen volwaardige maaltijden, maar ook water, elektriciteit en grond.”

Met Too Good To Go worden er 300.000 maaltijden per dag gered. Crummie: “Een win-win-win- situatie voor iedereen. Voor de gebruikers en aangesloten bedrijven, maar ook voor de planeet. Met ons businessmodel zijn er geen verliezers.” 

Aan de stilte in de zaal terwijl de ondernemers spreken, maar ook aan de hoeveelheid vragen die het publiek aan Van de Keuken en Crummie stelt, is te zien dat de interesse in de verhalen groot is. Maar wat kunnen de studenten zelf doen om impact te maken? Crummie: “Verspreid je passie. Ga het gesprek aan met anderen en blijf erover praten. Jouw passie, en alleen jouw passie, is de drijfveer. En onthoud altijd: blijf gemotiveerd, ook al heb je het zwaar.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Rebekka Janssen-Karsseboom
17
November
2023
Heel mooi om te lezen waar de bewogenheid vandaan komt om uiteindelijk iets op te zetten wat zo'n geweldige bijdrage op mag leveren voor de wereld. Eigenlijk zou er toch helemaal geen honger meer hoeven te zijn in de wereld? Kunnen we niet eerlijk alles samen delen?