Eindhoven,
07
juni
2019
|
09:28
Europe/Amsterdam

Ik word niet uitgedaagd

Ik zat in de auto en hoorde het nieuwe nummer van Marco Borsato, Armin van Buuren en Davina Michelle. Dans. Ik zette de radio harder. Ik hou namelijk van een beetje foute, Nederlandstalige muziek. John de Bever. Hazes. Samantha Steenwijk. Dat werk.

Het probleem is dat ik zo eigenlijk niet wil zijn. Ik zie mezelf meer als iemand met een verfijnde muzieksmaak. Niet commercieel. Experimenteel. Cutting Edge. Alleen: Spotify suggereert mij steeds Nederlandstalige nummers. Op basis van mijn eerdere keuzes. En daar kan ik moeilijk weerstand aan bieden.

Netflix vind ik fantastisch vanwege het enorme aanbod aan documentaires. Daar kan ik zoveel van leren. Daar kan ik groeien als persoon. Vind ik echt! Maar helaas, elke keer als ik op Netflix kom, kies ik voor een serie. Breaking Bad, Ozark, Peaky Blinders. En dus suggereert Netflix steeds weer een nieuwe serie. Zo kom ik nooit aan die documentaires toe. En wederom is verzet zinloos.

Op YouTube wil ik dingen leren maar kijk ik naar de Tien Mooiste Goals Ever. Op Blendle wil ik me verdiepen in filosofie, maar lees ik slechts sportartikelen. En ga zo maar door.

Bij Fontys weten we: groei bereik je door aandacht én uitdaging. Maar de algoritmes, de filterbubbels, de kunstmatige intelligentie, ze dagen me niet uit om de man te worden die ik wil zijn. Juist niet. Ze trekken me dieper het moeras in van de man die ik ben.

Mijn resultaten uit het verleden bieden helaas wel een garantie voor de toekomst.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken' .

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Frank de Nijs
07
June
2019
Interessante observatie! En herkenbaar, die keuze tussen wat lekker (makkelijk) en wat echt goed voor je is. Soms dient ongemak de mens enorm, meer dan of liever: in plaats van dat gemak. 'Upgrade yourself' door door de filterbubble te breken,de AVG als een verrijking te beschouwen of geen plastic wegwerpartikelen meer te kopen? Ik neem me voor om me niet meer af te laten leiden en wat minder in het moeras te belanden door af en toe eens wat ongemakkelijks te ondernemen. Voor mij is dat nu door deze reactie te plaatsen. Is trouwens ook wel weer leuk ...
En je columns zijn erg plezier om te lezen Rens!