Eindhoven,
22
februari
2019
|
09:45
Europe/Amsterdam

Ik weet te veel

Steeds meer mensen lijden aan FOMO: Fear of Missing Out. Angst om iets te missen. Mijn studenten hebben het soms over FOMSI. Dat klinkt liever, en is iets genuanceerder: Fear Of Missing Something Important.

Ik lijd aan het tegenovergestelde. Ik ben bang dat ik te veel weet. Daar is nog geen afkorting voor, dus die introduceer ik hier, vandaag. FOKTM (dat mag u best uitspreken als Fock Them, maar dat is aan u). FOKTM staat voor Fear of Knowing Too Much.

Een voorbeeld. Stel, je staat in de kroeg met je vrienden. Het is leuk. Gezellig. Dan, een appje. Andere vrienden in een andere kroeg. Ook leuk. Nog een appje. Weer andere vrienden die inchecken bij een dansfeest. Een ex-vriendin appt dat ze eenzaam is. Je ontvangt een mailtje van Netflix. Een film die je graag wilt zien. Op Facebook start Triggerfinger, je favoriete band, een livestream. En je krijgt een pushbericht: je clubje heeft gescoord. Het is nog steeds leuk in de kroeg, maar je maakt je zorgen. Je bent bang dat het misschien ergens anders nog leuker is.

Die angst, dat is FOKTM.

Een nieuw dieptepunt voor mensen met FOKTM is de videodeurbel. U weet wel, dat je op je telefoon kunt zien wie er voor de deur staat. Meestal geen inbreker, zoals in de reclame, maar vrienden met een krat bier.

De pay-off van één van die deurbelleveranciers is: ‘Altijd Thuis’. Maar ik vrees dat voor mensen met FOKTM, zoals ik, de pay-off ‘Nooit Meer Weg’ toepasselijker is!

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken'.

 

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Tinus van Oirschot
23
February
2019
Ja, Rens; je timmert de nagel weer eens recht op het hoofd oftewel; je slaat de spijker weer op de kop ;-) !