‘Ik maak continu de vertaalslag naar praktijk’
Eerlijk en recht voor z’n raap, dat is Evie Heinrichs. Belangrijke eigenschappen in het werkveld van de maatschappelijke zorg. Maar ze is ook open, betrokken en authentiek. “Studenten hebben het meest aan echtheid, aan mensen die zichzelf zijn en zich bloot durven geven.”
Ruim 27 jaar geleden begon Evie Heinrichs in het pand aan de Dominee Theodor Fliednerstraat in Eindhoven aan haar opleiding Maatschappelijk Werker, de studie die nu bekend staat als Social Work.
Na haar studie deed Heinrichs werkervaring op als maatschappelijk werker bij Welzijn Eindhoven en bij de 24-uurs crisisdienst. Zwaar werk waarvoor je stevig in je schoenen moet staan. Maar ook dankbaar werk.
Pak aan praktijkervaring
In 2004 kwam ze terug op het oude nest, nu als docent met een pak aan praktijkervaring. En uit die ervaring put ze als docent rijkelijk.
“Ik ken het werkveld goed. Ik weet welke problemen er spelen en hoe je daar als social worker mee moet omgaan. Door mijn praktijkervaring kan ik die kennis heel goed overbrengen op de studenten. Dat waarderen ze enorm.”
Heinrichs stelt zich daarbij kwetsbaar op en vertelt ook over de keren dat ze onderuit is gegaan. “Ik wil niet de docent zijn die het allemaal beter weet. Ook ik heb fouten gemaakt en vertel daar open over.”
Fouten maken is volgens haar juist een belangrijk onderdeel van het leerproces. “Dat zijn de momenten waarop je kunt groeien, waarop je aan je eigen professionaliteit kunt werken.”
Meer complexe problemen
Heinrichs heeft het sociaal domein de afgelopen twintig jaar sterk zien veranderen. “Het werk is zwaarder geworden en de complexiteit van de problemen is enorm toegenomen. Daarop moeten we onze studenten goed voorbereiden.”
Dat doet ze als docent door continu de vertaalslag naar de praktijk te maken. Maar ook als supervisor in de begeleiding van studenten.
“Het is belangrijk dat studenten hun zwakke en sterke punten kennen en dat ze weten wie ze zijn. Echtheid is heel belangrijk in dit werk. Je kunt als social worker geen rol spelen, daar prikken cliënten zo doorheen.”
En dus gaat Heinrichs met derdejaarsstudenten in gesprek over wie ze zijn en waaraan ze nog moeten werken. En daarbij neemt ze bepaald geen blad voor de mond.
“Ik ben behoorlijk confronterend in mijn feedback. Sommigen ervaren dat als eerlijk en recht voor z’n raap, anderen als te confronterend.”
Daar moet ze misschien nog wat aan schaven, geeft ze aan. “Ook als docent ontwikkel ik me nog elke week. Je bent immers nooit uitgeleerd.”
Master Healthy Ageing
Haar drive blijkt ook uit de master Healthy Ageing die ze vorig jaar volgde. “Vanuit die master hebben we een pilot in de praktijk gedraaid waarbij we hebben gekeken hoe intervisie burn-out klachten kan voorkomen.”
Heel belangrijk volgens Heinrichs, want de druk op social workers is groot en neemt alleen maar verder toe. “We moeten ervoor zorgen dat net afgestudeerden niet in no time omvallen. Daarvoor moeten we echt aandacht hebben.” [Tekst en foto's: Ivo van der Hoeven]
Vorig jaar was Evie mijn supervisiedocent (opleiding Social Work), waarbij ze altijd enthousiast en oprecht geïnteresseerd was in hetgeen dat we tijdens zo'n les met elkaar deelden. Daarnaast wist Evie al heel snel een gelijkwaardige en veilige sfeer in onze bijeenkomsten te creëren. Evie wist precies wanneer ze de juiste - en soms confronterende - vragen aan ons moest stellen om ons tot bepaalde inzichten te laten komen. Als docent heb ik Evie als heel prettig ervaren: straight to the point, maar bovenal lekker zichzelf!