COLUMN, Evelyne Meens,
27
januari
2021
|
14:00
Europe/Amsterdam

Les trekken uit je dromen

Ik heb een droom. Nee … niet de Martin Luther King-variant. Ik heb een droom die om de zoveel tijd terugkeert. Ken je dat?

Terwijl ik dit opschrijf ben ik serieus net wakker geworden uit mijn terugkerende droom waarin ik weer op school zit. Een opgejaagd gevoel maakt zich daarin van mij meester, want ik moet over vijf minuten in de volgende les zitten. Echter, ik weet niet meer wélke les en in welk lokaal. Ik ben namelijk mijn rooster kwijtgeraakt.

In mijn droom besef ik dat het heel belangrijk is dat ik naar deze les ga, want tot nu toe heb ik ze allemaal gemist. En binnenkort heb ik tentamens waarvoor ik nog niets geleerd heb. Als ik toevallig een klasgenoot tegenkom, vraag ik angstvalig waar ik moet zijn en hoeveel tijd ik nog heb om te studeren voor die tentamens. Uit haar antwoord blijkt dat die volgende week al zullen plaatsvinden. De moed zakt me in de schoenen en de paniek schiet door mijn lichaam. Shit. In die korte tijd gaat het me nooit meer lukken de stof eigen te maken. Ik zal het tentamen niet gaan halen en dat betekent dus ook dat ik niet naar het volgende jaar kan.

Ik word wakker. Het was een droom, ik zit helemaal niet op school! Maar ik ben helemaal uitgeput. Ik voel mijn hart in mijn klamme lichaam bonzen en de stress nog steeds door mijn bloed stromen. Alhoewel ik niet precies weet wat deze droom betekent, vind ik het gaaf dat je door middel van dromen in je eigen film stapt, levensechte ervaringen opdoet en emoties kan voelen. Het is als het ware een levensles zonder dat je de (negatieve) consequenties hiervan ervaart. En terwijl het gevoel van de droom wegzakt, betreed ik opnieuw dromenland waarin mijn volgende levensles zich aan me zal onthullen.

Evelyne Meens neemt keuzes van zichzelf en anderen onder de loep en zet daarbij mensen graag aan het denken. Ze werkt bij Fontys als onderzoeker en expert Studie(keuze)succes en is auteur van het boek Een leven lang kiezen.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.