Tilburg,
09
juli
2019
|
12:00
Europe/Amsterdam

“Ik ga leren me te vervelen”

Henriëtte Visser gaat eind juli met pensioen

Het einde van het studiejaar is voor veel mensen ook een periode van afscheid nemen, zoals voor de docent die met pensioen gaat of de student die afzwaait. Bron sluit het jaar af met een kleine serie ‘afscheidsverhalen’. Vandaag: Henriëtte Visser (66), sinds 1984 docent aan de Lerarenopleiding Nederlands in Tilburg.

Hoe kijk je terug op je tijd bij Fontys?
“Ik heb van de eerste tot de laatste dag met ontzettend veel plezier gewerkt. Als je een vak kiest dat bij je past, dan voelt dat niet aan als werken, en het docentschap heeft mij altijd als een jas gepast.

Je haalt nergens zoveel plezier uit als uit zinvol werk. Het is bijzonder dat ik een bijdrage heb mogen leveren aan het kweken van moedige, eigengereide docenten, die op hun beurt leerlingen leren zelfstandig en kritisch na te denken.”

Hoe zag je werk eruit?
“Ik deed veel stagebegeleiding en gaf les in theater en mythologie. Studenten zullen mij vooral herinneren van die mythologielessen.

Docenten Nederlands zijn cultuurdrager en daarom is voor hen kennis van mythologie belangrijk. Die eeuwenoude verhalen bevatten wijsheden over de aard van het menselijk bestaan. Het is niet voor niets dat die verhalen van 2500 jaar oud nog steeds verteld worden. Dezelfde thema’s komen overal in terug.

Zoals schrijver Anton van Hooff zei: ‘Als je de antieke mythologie niet kent, ben je een blinde in musea en een analfabeet in de literatuur’.”
Tekst gaat verder onder de foto

In hoeverre is Fontys in jouw tijd veranderd?
“Ik merk dat de autonomie van professionals in de loop der tijd in het gedrang is gekomen door de registratie- en controledrift. Een docent heeft kennis en kunde, dat moet serieus worden genomen en daarop moet worden vertrouwd.

Nu zijn we te veel bezig met afvinklijstjes en spreadsheets. In het onderwijs is het heel belangrijk dat je je eigen koers en kompas volgt, volgens je eigen weten en geweten, en niet altijd meegaat met de stroming.”

In hoeverre ben je zelf veranderd in jouw tijd bij Fontys?
“Ik ben meer gaan leven volgens het motto: ‘erger je niet, maar verwonder je’. Ik hou ervan om als een antropoloog naar mensen te kijken. Voorbij mijn eigen vooroordelen proberen te begrijpen hoe iemand in elkaar zit, met nieuwsgierigheid en verwondering in plaats van scepsis of ergernis.”

Wat ga je het meeste missen?
“Het contact met de studenten en mijn collega’s. Vorig jaar werd ik heel erg ziek. Ze waren zo attent, stuurden kaartjes en appjes om me sterkte te wensen als ik weer een chemo had. Ze leefden echt met mij mee, dat zal me altijd bijblijven.”

En nu?
“Sudderen in het niks. Ik ga leren me te vervelen. Dat is een kunst hè, de kunst van het vervelen. Je focust op het aanwezige en leert tevreden zijn met wat gegeven is. Normaal gesproken ben ik heel slecht in niks doen, dus ik ben benieuwd of het gaat lukken.” [Eva Witte]

Reacties 1 - 10 (10)
Bedankt voor uw bericht.
Monique Kleijn
01
June
2022
Lieve Henriette,
Met pensioen dus! Geniet van al die heerlijke vrije tijd en ‘verveelmomenten’. Ik zal je nog vaker in de wijk zien rondwandelen wellicht ;) Blijf gezond zodat je zo lang mogelijk van deze volgende fase mag genieten! Je bent een lief, mooi, knap, intelligent en grappig mens! ?
Rob van Otterdijk
31
May
2022
Dag Henriëtte
Veel plezier in je nieuwe leven.
Ik ben deze week enigszins verlaat ook met pensioen gegaan.
Groet
Rob
Nathalie de Kleijn
16
March
2021
Lieve juf, dat is wel schrikken om te zien dat u chemokuren heeft moeten ondergaan. Hoop dat nu alles goed is. Heb het geweldig gevonden vroeger in de klas samen vooraan met georgette bij u in de les. Hele dikke knuffel.

Nathalie. X
Andre van den Berg
30
October
2020
Henriette,het ging ook mij aan het hart dat jij ziek was.Ik heb een kaarsje aangestoken..Gelukgewenst met plezier Docentenrol te hebben mogen vervullen.Een plezierige pensioen gewenst voor U!!Trouwens,ik had beloofd dat ik na zoveel jaren
(25)zou reageren 1994,en fotoos gemaakt van U en Bert)!Veel succes met het Niets doen.(Daar kan ik ook over meepraten(verhalen,HaHa)Ik heb natuurlijk ook veel gedaan,van wat ik bij jou geleerd heb>Dikke Zoen misschien tot Ziens Andre v.dBerg
Andre van den Berg
30
October
2020
Henriette,vele warme groeten uit Breda.Dag Dag
Saskia Blom
15
July
2019
Hoi Henriette,

Je was tussen 2005 en 2011 voor mij een fijne collega op FLOT. Grappig om nu te lezen dat mijn huidige collega bij TNW, Malika Azghari, les van jou had...

Ik wens ze een mooie tijd toe!
Saskia
Sandra Kampmann
12
July
2019
Leuk artikel.
Geniet van je pensioen Henriette!
Marike Dieperink
12
July
2019
Hey Henriette,

Ik vond het altijd leuk en gezellig als je in de mediatheek kwam.
Ga maar lekker genieten. Groetjes, Marike
Malika Azghari
11
July
2019
Lieve lieve Henriette,

Jij was mijn liefste stagebegeleider op het JBC in Den Bosch tijdens mijn LIO.Ook vond ik het geweldig dat jij op mijn Marokkaanse bruiloft was. Ik had geweldige dramalessen van jouw in het eerste leerjaar van de lerarenopleiding. Ik sta alweer 13 jaar voor de klas en jij blijft voor mij DE BESTE docent op FONTYS die het meeste indruk op mij heeft gemaakt. Heel veel plezier met het leren vervelen...

Lieve groet,

Malika Azghari
Eefje Hillemans
11
July
2019
Een van mijn beste docenten ooit. Een voorbeeld voor ieder, enthousiast voor het vak en ik zal altijd jouw geweldige lessen herinneren.
Nienke van Vugt
09
July
2019
Mooi stuk, Henriette! Het gaat je goed! Hopelijk zien we je nog eens! Groetjes, Nienke