COLUMN, Rens van der Vorst,
17
februari
2023
|
09:10
Europe/Amsterdam

Iedereen de maat nemen

Binnenkort moet ik, als jeugdtrainer, een Verklaring Omtrent het Gedrag overleggen. Spannend. Mijn laatste VOG dateert van toen ik bij Fontys begon maar in de tussentijd is er veel gebeurd. Zeker met carnaval.

Ik ging de afgelopen twintig jaar verkleed als de vrouwonvriendelijke pornoster Ben Dover (‘komt gegarandeerd op uw hoogtepunt’). Als Samuel L. Jackson uit Pulp Fiction (blackface, fout!). Zwartgeschminkt met een enorme, rubberen piemel op mijn hoofd. Pikzwart. En als katholieke broeder met clownshoofd. En dan overal visitekaartjes uitdelen aan jonge ouders met daarop: ‘Bozo de Clown, voor al uw kinderpartijtjes’. Reden genoeg om een VOG te blokkeren.

Dat betekent overigens niet dat ik vind dat met carnaval niets meer kan. Integendeel. Vorig jaar klaagde een Chinese Nederlander in de krant over de carnavalshit ‘Hoe Lang Is een Chinees’. Snapte ik niks van. Lees de tekst er maar even op na, totaal niet beledigend. Of je moet je storen aan: ‘Koe lo, koe lo, koe lo, koe lo Yuk. Sambal sambal sambal bij jij jij jij’

Kijk, met carnaval mag juist iedereen een beetje de maat worden genomen. Burgemeesters, notarissen, vrachtwagenchauffeurs, havenzangers, de moeder van Nikki Lauda, alpenzusjes, mensen met alleen maar schoenen aan en kapsters met een stripke veur. En dus ook Chinezen. Dat is pas inclusief.

Dit jaar, met oog op mijn VOG, neem ik geen risico. Ik ga als spinning instructeur. Pruikje, snor, lekker zeulen met een fietske. Ik denk niet dat iemand zich daardoor gekwetst zal voelen.

Maar spin me er niet op vast.

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van onder meer 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. In maart verschijnt zijn nieuwe boek: Digitale Gremlins. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Dennis Barten
17
February
2023
Kijk. Zó beginnen we carnaval al goed! (emoji met traanogen van lachen). Fijne vakantie, Rens!