Eindhoven,
08
juli
2022
|
08:38
Europe/Amsterdam

ICT: wat voor baan wordt het?

Welke banen kunnen studenten die nu bij Fontys studeren, in de toekomst verwachten? En welk salaris zullen ze daarbij verdienen? Moeten ze zich zorgen maken over nieuwe technologieën? Bron gaat over verschillende branches in gesprek met lectoren en docenten. Vandaag: ICT.

ICT is een vakgebied waar twintig jaar geleden nog niet tot weinig over gesproken werd. Tegenwoordig is het niet meer weg te denken en zijn banen in deze branche niet aan te slepen. Sandra Verhoeven en Eric Slaats, beiden coach en developer ICT bij Fontys, werpen een blik op de toekomst en delen hun gedachtes. Vijf vragen (en antwoorden).

Bij de studie ICT maken jullie gebruik van een nieuwe onderwijsmethodiek. Leg uit?
“De manier van lesgeven is in de afgelopen jaren flink veranderd. We leiden studenten op tot responsive professionals. Dat wil zeggen: als er iets nieuws gebeurt binnen een omgeving, moeten studenten daar direct op in kunnen springen. Ze moeten bijblijven omdat ICT het meest veranderende vakgebied is. En om dat waar te kunnen maken hebben we afscheid moeten nemen van roosters in klassieke zin, vakken, klaslokalen, tentamens en lessen.

Eric SlaatsStudenten doen challenges uit het bedrijfsleven en kiezen die zelf, gebaseerd op waar ze naartoe willen. Lesgeven verstoort het leren. Dat klinkt raar, maar het is wel zo. Als coach - we willen af van de titel docent - draaien we geen PowerPoints meer af. We geven de student informatie over wat zij willen leren.”

Welke banen kunnen we in de toekomst verwachten?
“BlockChain, of in ieder geval de technologie erachter, gaat binnen drie à vier jaar heel populair worden onder onze studenten. Maar ook kunstmatige intelligentie en nieuwe vormen van user interactie. Kijk naar Google Maps: een fantastische uitvinding. We staan er niet meer bij stil, maar deze dienst vertelt je wat je gaat doen zonder dat je erom gevraagd hebt. Je had een vraag, wist nog niet dat je die had, maar Google Maps heeft ‘m al beantwoord. ‘Ga hier maar rechts want anders rijd je een file in’.

Verder denk ik ook dat ze er in de biometrische industrie en zorg achter beginnen te komen hoeveel meerwaarde ICT heeft. Je krijgt steeds vaker crossovers tussen ICT en andere vakgebieden. Je vindt ICT in de operatiekamer, een accountantskantoor, in een oven, koelkast, wasmachine. Overal zit ICT in. Je kunt niet zonder, het kruipt overal in. Over een paar jaar weet mijn tandenborstel waarschijnlijk wanneer ik mijn tanden moet poetsen." 

Welke banen binnen de ICT zullen verdwijnen?
Sandra Verhoeven“Er vindt al jaren een verschuiving plaats van banen die veranderen. Keihard coderen gebeurt steeds minder. Er is AI die dat voor je doet. We winnen het daar nog steeds van, maar dat terzijde. We leiden studenten niet meer op tot één specifiek beroep. We laten ze kennis maken met zoveel mogelijk branches binnen ICT.”

Moeten we ons zorgen maken over de opkomst van robots?
Uiteindelijk komt het allemaal neer op het architecturen van juiste oplossingen. Er gaan nieuwe problemen komen en die moet je met nieuwe ideeën oplossen. Robots kunnen dat niet. Die spelen alleen in op veelvoorkomende problemen. Hoewel geen enkele branche veilig is voor robotisering, hoeven ICT’ers zich daar geen zorgen over te maken. Robots kunnen niet inspelen op innovatie, en dat is wel wat ICT’ers moeten kunnen.”

Wat gaan studenten verdienen?
“De lonen zijn al aan het stijgen, ICT’ers krijgen idiote salarissen. Maar dat niet alleen: ze krijgen ook goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Werkgevers doen niet flauw, maar studenten vinden die dingen niet zo interessant. Ze doen veel liever wat ze gaaf vinden dan dat ze een hoog salaris krijgen. Geld is een slechte prikkel.” [Karen Luiken]

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Chris
12
July
2022
Een andere tak van sport waar IT'ers aan de slag kunnen, is Informatiemanagement. Ik heb me dit jaar laten omscholen richting IT, en ben sinds een tijdje werkzaam als I-Adviseur i.o. bij een onderdeel van de Rijksoverheid, dat verantwoordelijk is voor de Informatiehuishouding van de Overheid. Nu is het helemaal interessant om hier te werken, omdat onlangs de WOB is vervangen door de Wet Open Overheid, waarmee de overheid actief zelf informatie openbaar moet maken.
Ron Mélotte
08
July
2022
Banen in het Cyber Security domein gaan iig niet verdwijnen. Een leuk salaris is mooi meegenomen als je als Cyber Security specialist gaat werken (https://www.nu.nl/werk/6210426/dit-verdient-een-cybersecurityspecialist.html), maar plezier hebben in je werk is nog mooier!