Eindhoven,
08
maart
2021
|
21:17
Europe/Amsterdam

ICT-team start trainingen ‘studeren in coronatijd’

Veel studenten lopen tijdens de coronacrisis vast, zijn minder gemotiveerd en minder gelukkig. Voor deze doelgroep heeft Fontys Hogeschool ICT een gespecialiseerd coronateam geformeerd. Woensdag start dit met de eerste training, ‘Gezond en effectief studeren’.

De training is onlangs opgezet door Ben Kemmeren, die momenteel afstudeert aan de opleiding Toegepaste Psychologie bij Fontys Hogeschool HRM en Psychologie. Ook werkt hij als medewerker in het coronateam van FHICT.

Ben KemmerenDe training is ontwikkeld naar aanleiding van de coronacrisis, met name de problemen die studenten ervaren door het vele thuiszitten. Tijdens de training wordt aandacht besteed aan hoe de studenten het beste om kunnen gaan met de situatie en het voor zichzelf makkelijker kunnen maken.

Stilzitten
“Ik zag de laatste tijd veel problemen bij studenten, zoals de hele dag stilzitten en een gebrek aan structuur en slaap. Dat brengt veel gezondheidsproblemen met zich mee die van invloed zijn op het studeren”, vertelt Ben.

In de training besteedt hij aandacht aan de fysiologische effecten van voldoende beweging en slaap. “Als je brein niet geactiveerd wordt omdat je heel de dag stilzit, functioneer je niet zo goed. In de training kijken we naar de effecten op de studieresultaten en de psychologische effecten.”

Extra ondersteuning
Het speciale coronateam waarvan hij deel uitmaakt bestaat uit vier parttime, net of bijna afgestudeerde Fontys-studenten van Toegepaste Psychologie en Sporthogeschool. Het is opgezet door Student+. Deze interne organisatie van FHICT begeleidt studenten die extra ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze te kampen hebben met adhd, autisme, faalangst of dyslexie.

Door de coronacrisis is de vraag naar extra ondersteuning heel erg toegenomen, weet Ben. “Er kwam door de grote vraag veel meer druk op Student+ te staan. Het coronateam is opgezet zodat we deze extra druk kunnen opvangen.”

In eerste instantie was het de bedoeling dat het coronateam een korte periode zou ondersteunen. Door de toenemende vraag is door Student+ besloten om ermee door te gaan.

Vanuit Sporthogeschool worden deelnemers in beweging gezet.Ook in het Engels
Volgens Ben zijn er nu ook extra trainingen ontwikkeld die aansluiten op de coronacrisis. “Bij de training ‘Gezond en effectief studeren’ is gekeken naar de laatste onderzoeken omtrent corona en studenten. Het is echt op de huidige tijd afgesteld.”

Ze worden ook in het Engels aangeboden. Vanuit Sporthogeschool worden deelnemers tijdens de workshop How to stay motivated letterlijk in beweging gezet. Voor internationale studenten die net in Nederland zijn aangekomen is er de online bijeenkomst How to be Dutch?

Motivatie
“Doordat wij inspelen op hun vraag, is de motivatie om zo’n training te volgen onder de studenten wel groot”, vertelt Kemmeren. Ze zien volgens hem ook in dat het volgen van zo'n training nuttig kan zijn.

Daarnaast kunnen de studenten deelnemen aan coachsessies en dat vinden ze ook fijn. “Ze praten dan met iemand die inhoudelijk vraagt hoe het met ze gaat, in plaats van dat ze alleen online bijeenkomsten bijwonen met tien andere studenten die ze amper spreken.”

Het blijft wat dat betreft voor Kemmeren wel lastig dat eigenlijk alle trainingen en coachsessies online zijn. Toch ziet hij sommige studenten nog wel fysiek op de campus in Tilburg of Eindhoven. Die mogen daar studeren omdat dit thuis niet gaat. “Dan merk je wel dat het fysiek contact prettig is. Je kunt veel makkelijker en sneller met studenten praten. Maar het is mooi dat we nu van alles kunnen aanbieden wat de studenten nodig hebben.” [Sanne van der List]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.