Eindhoven,
01
juni
2018
|
08:00
Europe/Amsterdam

ICT-studenten werken mee aan duurzaam woestijnhuis

Nu in Eindhoven, straks in Dubai

Een wonderlijke bungalow verrijst op dit moment op de campus van de TU/e. Het is een huis met een halfronde voorgevel, korte, wat overhellende achterkant en een dak dat zich als twee armen naar de bezoeker lijkt uit te strekken. Binnen bevindt zich een grote open ruimte, met een grote zuil in het midden als technische ruggengraat.

door Marten van de Wier
Woestijnwoning LINQ, werk van 36 studenten van TU/e en Fontys, is de komende week te zien tijdens de Dutch Technology Week. Daarna gaat het gebouw naar Dubai, als inzending in de Solar Decathlon Middle East: een wedstrijd voor duurzame huizen op zonne-energie.

Het gebouw is ontworpen om in de woestijn zo min mogelijk energie te verbruiken. Dat zit ‘m onder andere in het schuine dak (dat zoveel mogelijk zon vangt op de zonnepanelen) en de scheve zuidgevel (die juist zo min mogelijk zon krijgt, zodat de airco minder hard hoeft te draaien). Maar het zit hem ook in slimme software, en dat was het pakkie-an van drie teams van studenten van Fontys Hogeschool ICT.

Gásten Sauzande. (Foto: Team VIRTU/e)Naast de vorm van het gebouw is ook het gedrag van de bewoners van grote invloed op de energiezuinigheid, zegt Gásten Sauzande, student van de Engelstalige variant van ICT & Software Engineering. Twee Fontys-studenten zorgden daarom voor sensoren bij alle stopcontacten in het gebouw. Vier anderen maakten de application programming interface (API), nodig voor de uitwisseling van data uit de sensoren met de database. Die database, tot slot, is het werk van het team van Gásten en twee van zijn studiegenoten.

“De bewoners moeten kunnen zien hoeveel de zonnepanelen opwekken”, legt Gásten uit. “Het huis geeft ook adviezen over het tijdstip waarop ze het beste de wasmachine of de oven kunnen aanzetten, om zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan. We maken daarbij gebruik van gamification. Mensen kunnen zien hoeveel zuiniger ze leven dan anderen, zodat ze gaan proberen boven dat gemiddelde uit te komen.”

Veel vrijheid
Gásten is trots op het resultaat. “We hadden veel vrijheid, en een grote inbreng. De TU/e-studenten zeiden: ‘Wij weten hoe we het huis moeten bouwen, jullie hebben verstand van de software.’” Gásten, die oorspronkelijk uit Mozambique komt, werkte sinds februari aan het project als deel van zijn onderwijsprogramma. “Het heeft me meer projectvaardigheden opgeleverd”, zegt hij. “Het team was niet zo klein, we moesten goed coördineren en communiceren. En dat ging behoorlijk goed.”

Een artist impression van LINQ in de woestijn van Dubai. (Foto: Team VIRTU/e)LINQ wordt aanstaande maandag officieel onthuld, op het Koeveld op de universiteitscampus. Op woensdag zijn de ruimtes in het huis een escape room, waar bezoekers uit kunnen ontsnappen door duurzame dilemma’s te beantwoorden (reserveren is nodig). 

Vrijdag is er een meet-and-greet met de makers, 'team VIRTU/e', en zaterdag is de woning te bezoeken tijdens de High Tech Ontdekkingsroute.

Mochten de Eindhovense studenten dit najaar winnen in Dubai, dan ligt er ruim 2 miljoen euro prijzengeld voor hen klaar.