Eindhoven,
21
september
2022
|
16:00
Europe/Amsterdam

Cyberchallenge: ‘Levend Stratego, maar dan digitaal’

Gamen om cybersecurity te garanderen of te doorbreken. Dat was de uitdaging tijdens de European Cyber Security Challenge vorige week in Wenen. Fontys ICT-student Rob de Voort streed met het Nederlandse team voor een plek in de top tien.

Rob volgde afgelopen collegejaar in zijn vierde semester de specialisatie cybersecurity, waarin hij al gamend verschillende problemen moest oplossen. “Dat beviel echt super. Mijn docent zag ook dat ik er plezier in had en attendeerde me op een cybersecuritywedstrijd in Nederland, waar ik me samen met andere Fontys-studenten voor inschreef.”

Na nog een paar keer oefenen nam Rob samen met zijn studiegenoten deel aan de wedstrijd. Hoe spannend en leuk dat ook was, de resultaten bleven uit. “Ik leerde er wel heel veel van. Dat was voor mij al een hoogtepunt.”

Rob de VoortEuropees avontuur
Toch kwam de echte verrassing pas na het evenement. Rob werd geselecteerd voor een bootcamp van een week, waarin hij samen met zo’n dertig andere studenten workshops volgde van grote securitybedrijven. “Uit die poule werden weer tien mensen gekozen die naar de European Cyber Security Challenge (ECSC) in Wenen mochten. En ik was een van de gelukkigen.”

Na die bekendmaking had Rob nog twee maanden om zich zowel via fysieke als online bijeenkomsten klaar te stomen voor dit evenement. “We moesten flink aan de bak, maar dat was het eenmaal in Wenen aangekomen allemaal waard.”

Top tien
Op de eerste dag van het Europese toernooi zette de ICT-student zich volledig in op ‘Jeopardy style CTF’, een spelmodus waarin verschillende opdrachten volbracht moesten worden. “Denk daarbij aan cryptografie, forensisch onderzoek en reversed engineering.”

Dat klinkt ingewikkeld, maar volgens Rob was het erg goed te doen. “We kregen acht uur de tijd om alle challenges te volbrengen, en dat was ons ook gelukt. Met een achtste plaats als eindresultaat.” Een mooie plek, aangezien het Nederlandse team een plaats in de top tien wilde bemachtigen. [Tekst gaat verder onder de foto]

Stratego, maar dan anders
Op de tweede dag werden de uitdagingen een stuk moeilijker. Toen streed het team tijdens een ‘Attack-Defence style CTF’. Elk land moest een eigen server verdedigen, terwijl het de servers van anderen moest aanvallen. “Zodra je aangevallen wordt, moet je je server dichttimmeren zodat infiltreren niet kan. Punten scoor je door anderen te belagen. Zie het als een soort levend Stratego, maar dan digitaal.”

Een pittige dag volgens Rob, want van zijn scherm wijken wilde hij eigenlijk niet. “Zodra je pauze neemt kun je niet meer aanvallen of jezelf verdedigen. Uiteindelijk heeft dat wel zijn vruchten afgeworpen, want we wisten die dag de tiende plaats te bemachtigen.”

Bijzondere herinneringen
Na een welverdiend diner, sightseeing en een stapavond in Wenen was het de volgende dag tijd voor de prijsuitreiking. “Helaas liepen we op 0,2 procentpunt de tiende plaats in het algemeen klassement mis. Maar ontevreden ben ik zeker niet. Dit was de eerste keer dat ik meedeed en ik ben heel blij met de resultaten die we als team hebben geboekt. En ik hou ook nog eens hele bijzondere herinneringen over aan dit avontuur.”

Rob raadt alle ICT-studenten binnen Fontys aan om cybersecurity te proberen. “Je lost al puzzelend problemen op. En elke keer dat je iets oplost met verschillende cybertechnieken geeft dat een kick. Wie weet doe je dan volgend jaar zelf mee aan het European Cyber Security Challenge in Noorwegen. Dat zou gaaf zijn, toch?” [Noëlle van den Berg]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.