COLUMN, Rens van der Vorst,
23
december
2022
|
09:00
Europe/Amsterdam

Hunkeren naar aandacht

In Zeeuws-Vlaanderen, in het Verdronken Land van Saeftinghe woont een boer, zo eentje die al zijn koeien nog bij naam kent. Zijn grazende koeien worden, dankzij klimaatverandering, steeds vaker overvallen door het opkomende getij. Ze komen vast te zitten en dreigen te verdrinken.

Daarom heeft elke koe een GPS-tracker. Een app waarschuwt de boer als een koe te lang stil staat in gevaarlijk gebied. De boer trekt haar dan uit het water. Probleem opgelost. Tot er iets bijzonders gebeurde. De koeien kwamen steeds vaker vast te zitten. Ze leken het op te zoeken. Ze wisten dat ze gered zouden worden, en ze leken dat lekker te vinden. De boer had het er maar druk mee.

Kijk, en dit is het moment dat ik meestal iets zeg over hoe technologie dingen vaak helemaal niet beter maakt. Of ik maak een bruggetje naar studenten, dat je die soms ook moet laten vastzitten. Of dat wij allemaal hunkeren naar aandacht en koeien dus ook.

Maar, weet u, dit is mijn laatste column van 2022 en u weet inmiddels vast hoe ik denk. Maakt ú daarom de column maar af. In uw hoofd. Misschien kunt u ook een uitsmijter bedenken. Iets met een kalf en een put bijvoorbeeld, maar dan net anders. Het mag wijs klinken, maar weinig betekenen zoals u van mij gewend bent.

Of misschien mijmert u liever over koeien, die in optrekkende nevel lijken te zweven boven een Verdronken Land. Dat mag ook.

Het is uw column, voor deze ene keer. 

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Frans
09
January
2023
Als je een rondje langs de deuren had gemaakt, zoals de krantenbezorgers ieder jaar doen, had ik je voor deze prachtige columns zeker een centje gegeven, Rens. Volgend jaar misschien? Heb je direct dat menselijk contact waar je zo graag over predikt. :-)
Maartje
23
December
2022
“It doesn't matter how much milk you spill as long as you don't lose the cow.”

(niks ChatGPT, gewoon gegoogeld...)
Freddy Hurkmans
23
December
2022
Nou ja, als je je beseft dat melk in feite gefilterd bloed is (wat zaken als rode bloedlichaampjes en zo worden door de uiers eruit gefilterd) dan krijgt het verspillen van melk misschien een andere lading ;)
Rens van der Vorst
23
December
2022
En fijne dagen iedereen... bedankt voor het lezen weer dit jaar!
Mike
23
December
2022
Jij ook fijne dagen, Rens. Dat je voor volgend jaar weer heel veel energie en ideeën mag hebben voor deze artikelen. Ik vreet ze op! Goed bezig GTB.