Eindhoven,
27
mei
2019
|
09:52
Europe/Amsterdam

Humor is wetenschap

Tot mijn genoegen zag ik dat Kakhiel Fontys is binnengeslopen. Stiekem, onaangekondigd en dus verrassend. Zoals het hoort bij humor. Verrassing is immers een onontbeerlijk component van een goede grap. De andere vijf zijn: doelwit, vijandigheid, realisme, overdrijving en emotie. Waarmee ik suggereer dat humor een wetenschap is.

En waarom ook niet? Ik zag een aflevering van College Tour waarin Matthijs van Nieuwkerk de energieke ogende cabaretier Peter Pannekoek soms hele stomme vragen stelde. Gelukkig ging Pannekoek er behendig mee om. Als een Robbert Dijkgraaf zette hij helder uiteen hoe je grappen kunt stapelen en rangschikken.
Ook weigerde Pannekoek, ondanks kinderachtig aanhouden van Van Nieuwkerk, grappen te verklappen die hij niet gebruikt had bij zijn Johnny de Mol-roast. Ik moest denken aan de Amerikaanse comedian en acteur Steve Martin: ‘Comedy is the art of making people laugh without making them puke’.

Het publiek bij deze aflevering was jong en fris en had er zin in. Toch zag je verveling ontstaan toen Pannekoek dieper op de humormaterie inging. Zo gaat het dus ook in de collegezaal, bedacht ik. Je kunt wel een populaire en grappige docent zijn maar als je dieper op de inhoud ingaat, word je onmiddellijk een saaie lul.

Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom dat ik bij de College Tour-edities met de Dalai Lama, Sting en Rico Verhoeven al snel in slaap viel. Saaie mensen met een boodschap. Dat was uiteindelijk ook een van de belangrijkste opmerkingen van Peter Pannekoek. ‘Ga als comedian nooit preken, mensen haken af’. Zou dat ook voor docenten gelden?

Luc de Graaf speelt in het theater, schrijft verhalen en maakt korte filmpjes.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.