Jacky Eickes,
21
september
2020
|
09:27
Europe/Amsterdam

Huisjesmelker van de eeuw

Ik schreef laatst al eens over mijn studentenwoning en hoe brandonveilig het daar was. Maar dat was niet het enige dat misging op het Sint Annaplein in Tilburg. Als ik er een lijstje van zou maken, dan zou dat lijstje denk ik drie kilometer lang zijn. Bovenaan die lijst prijkt de huisbaas. Echt een draak van een vent. Ik denk dat er in vier jaar tijd niets is dat deze beste man goed heeft gedaan of goed heeft aangepakt.

Zo was er de casus ‘badkamer’. Of nou ja, badkamer ‘schimmelsamenkomstplek’. Die pas na weken zeuren, klagen en zeiken werd aangepakt. En vervolgens zó werd gerenoveerd dat iedereen die langer was dan 1,63 meter niet meer kon douchen.

Er was ook de casus ‘voordeur’. Toen er ingebroken werd, reageerde onze huurbaas niet op onze smeekbedes voor een nieuwe deur. Zelfs onze ouders moesten bellen en mailen of alsjeblieft onze (kapotte) voordeur gemaakt kon worden. Om pas na twee weken iets te horen te krijgen. Ondertussen leefden wij zonder voordeur, want die drie verrotte planken mochten de naam ‘deur’ niet dragen. Vrij onpraktisch ook, geen deur hebben in de winter.

En dan was er ook nog de casus ‘verwarming’. Een casus die eigenlijk nog steeds loopt, want dat probleem is nooit opgelost. Sinds dat ik er woonde. In 2010. Natuurlijk kun je onder vijf dekens gaan liggen. Maar het is gewoon niet handig om in een huis te wonen waar het -17 graden wordt in de winter.

Het huis takelde echt iedere maand verder af, maar ieder jaar werd wél de huur flink opgeschroefd. Waar we dan voor betaalden? Waarschijnlijk voor een dikke BMW onder zíjn reet. Want er ging werkelijk geen ene cent naar het huis.

De laatste tijd denk ik heel vaak aan mijn kamer en het studentenhuis. Iedere keer dat Wybren van Haga in het nieuws is, moet ik namelijk aan mijn huisbaas denken. Ook al gaat het over de politiek. Ik geloof namelijk dat Van Haga ook zo’n vent is als mijn huisbaas. Ik zeg geloof, omdat ik mijn huisbaas in de vier jaar dat ik er gewoond heb, nóóit heb gezien.

Van Haga werd overigens in 2017 nog genomineerd voor ‘huisjesmelker van het jaar’. Leuke nominatie. Maar hij haalt het bij lange na niet bij de huisbaas op het Sint Annaplein. Die mag de titel ‘huisjesmelker van de eeuw’ dragen.


Jacky Eickes is journalist, afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft daarnaast ook elders al dan niet digitale kolommen vol.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.