Eindhoven,
08
januari
2024
|
16:55
Europe/Amsterdam

Houterman: 'Daling instroom geen reden voor paniek'

Ja, de instroom van Nederlandse studenten loopt ook bij Fontys terug. En dat zal zeker gevolgen hebben. Maar het is geen reden voor paniek, zo stelde Fontysvoorzitter Joep Houterman gisteren tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in de aula op Rachelsmolen. 

“Fontys is een financieel gezonde organisatie. Dat willen we ook over vijf of over tien jaar zijn. Dat is niet alleen een kwestie van geld, daar heb je ook wendbare professionals en een wendbare organisatie voor nodig”, aldus Houterman.

En er gebeurt al genoeg op dat vlak, zo legde hij uit. “We zijn bezig met het beter ontwikkelen van portfolio's voor meer masters en associate degrees. Onderzoek zoals dat bij de vele lectoraten gebeurt wordt ook belangrijker. Dat was allemaal sowieso al wel het plan, maar door de teruglopende studentenaantallen heeft dat extra urgentie.” 

Fontys is overigens niet uniek wat die terugloop betreft: alle hoger onderwijsinstellingen hebben daar in meer of mindere mate mee te maken. “Ook bij universiteiten zie je nu dat er minder aanmeldingen zijn voor de bachelors. Dat heeft alles te maken met de demografische ontwikkelingen. En Fontys doet het wat dat betreft ook niet beter of slechter dan andere instellingen.”

Vernieuwing
Joep Houterman met naast hem Maarten Moolenaar, voorzitter van de studentenfractie in de cmr.Houterman ging ook nog heel kort in op de discussie die afgelopen jaar intern en extern losbrandde over de doorgevoerde onderwijsvernieuwingen. “Dat waren pittige discussies. Voor ons als bestuur was het aanleiding om te zeggen: we moeten hier onderzoek naar laten doen. Dat is gebeurd. Over niet al te lange tijd hopen we de bevindingen en resultaten daarvan te kunnen laten zien.”

Want vernieuwing is goed, maar een aantal zaken kan volgens de Fontysvoorzitter wel beter. “Dan moet je denken aan professionalisering, het organiseren van feedback door stakeholders en door de medezeggenschap, het borgen van kwaliteit.” 

Mochten er nog mensen zijn die tweets hierover of over andere zaken naar Houterman willen sturen: dat zal niet meer lukken.  Hij vertelde dat hij drie dagen geleden afscheid heeft genomen van wat tegenwoordig X heet. Het brak hem op dat er zelden of nooit iets positiefs te vinden was op dit platform. “Het enige wat daar gebeurt is dat mensen een stelling deponeren en allerlei kwalificaties aan andere mensen hangen. Ik werd er een beetje moe van.” [Jan Ligthart]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.