Karin Buers,
18
november
2020
|
15:10
Europe/Amsterdam

Hou nog even vol

In ‘de koers’ van Fontys staat onder andere omschreven dat ze jullie willen opleiden tot professionals die zich blijven ontwikkelen. Heel erg goed. Je leven lang leren is veel gezonder en effectiever dan alle kennis voor je vijfentwintigste hysterisch je hoofd in te stampen.

Ik vind het nu heerlijk om te leren, ik leer pas iets als ik het nodig heb of er nieuwsgierig naar ben en op tijden waarop ik het beste leer. Ik kan me alleen ’s morgens en ’s avonds focussen, ’s middags ben ik lui, melig, wil ik gallen en hou ik het liefst iedereen van het werk.

Zo zonde dat ik mijn talen met hangen en wurgen in een klaslokaal gedwongen werd te leren. Ik spreek nu bijna zes talen vloeiend, allemaal in bed geleerd, is geen lesboek aan te pas gekomen.

Ik zou het nu met corona niet gered hebben. Ik neem mijn petje af voor jullie studenten. Ik heb mijn studerende dochter de afgelopen lente zich door de corona-online-lessen en tentamens zien trekken zoals de sterkste man zijn truck stapje voor stapje langzaam, vloekend en zijn gezicht rood aanlopend over de streep trekt.

Er waren dagen dat ik bang van haar was en schoof haar eten onder de deur door. Het waren voornamelijk pizza’s met weinig toppings want die bleven toch maar voor de deur liggen. Ze heeft haar diploma gehaald, ontzettend knap. Er zijn wel wat corona kilo’s over haar riem heen gaan bloezen, maar daar werkt ze nu aan. Ook heel knap.

En jullie, hou nog even vol. Mocht je scherm-moe worden van die online lessen, het gevoel hebben dat je hoofd op klappen staat of dat je je deadlines niet gaat halen, maak je niet dik, dan maar ietsje later. Je wijsheid voor de toekomst hangt niet enkel van nu af. Je hele leven blijf je leren. Je houdt zo ook dementie van je af maar dat is nog heel ver weg, eerst die corona.

Ik beloof jullie dat ik er zoveel mogelijk aan doe om die coronavirus verspreiding te stoppen. Ik blijf bij iedereen uit de buurt en probeer iedereen op wie ik invloed heb te dwingen uit elkaars buurt te blijven. Dan kunnen we met nieuwjaar weer onbehoorlijk feesten en voor de verandering weer ‘ns een ouderwetse soa oplopen. Wie doet er mee?

Karin Bruers is cabaretière. Daarnaast is zij als sociaal onderneemster tot ver over de grenzen bekend om haar social sofa's, waarmee zij de sociale samenhang in buurten wil verstevigen.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Mimount Yahiaoui
27
November
2020
Ik heb genoten van je artikel. Mooie reminder! Dank voor het delen.
Groet, Mimount