Eindhoven,
14
januari
2020
|
16:49
Europe/Amsterdam

Hoogopgeleide schoolt zich bij Fontys in elf maanden om tot IT’er

Ben je werkloos of je baan beu én ben je hoogopgeleid? Dan kun je jezelf bij Fontys laten omscholen tot IT’er. In 11 maanden tijd. Bovendien heb je dan gegarandeerd een baan. “Voor onze regio, met zoveel behoefte aan IT’ers, was het voor ons een must om aan dit project mee te doen”, zegt deeltijdcoördinator Yvonne Ulrich-Derksen van Fontys Hogeschool ICT.

Het omscholingsprogramma Make IT Work is een initiatief van Hogeschool Amsterdam. Daar werden afgelopen vier jaar vijfhonderd IT’ers ‘opgeleverd’. Van hen is 97% nog steeds in de IT aan het werk, aldus cijfers van die hogeschool. Bij Fontys start 14 april de eerste lichting.

Dat Fontys aan het programma zou gaan meedoen was volgens de deeltijdcoördinator ‘logisch’. “Ik hoorde een aantal jaren geleden dat iemand uit Gemert naar Amsterdam ging voor de opleiding. Dat is natuurlijk gekkenwerk. Het past ook goed in onze Brainport-regio, waar een enorme behoefte is aan hoogopgeleide IT’ers.”

Het UWV-rapport Regio in Beeld over Zuidoost-Brabant maakte daar eind vorig jaar nog gewag van: ‘Op dit moment is de arbeidsmarkt in Zuidoost-Brabant zeer krap voor ICT-beroepen, veel werkgevers ervaren problemen om aan personeel te komen. Aangezien ICT-werkzaamheden in alle sectoren voorkomen, heeft vrijwel elke sector dus te maken met dit wervingsprobleem.’

Drie typen IT’ers
In het Amsterdamse plan wordt opgeleid voor drie typen IT’ers: de software engineer, de data-analist en de security-specialist. Fontys begint in april met de richting 'software engineer', later komen daar de andere twee richtingen bij. Volgens Ulrich-Derksen zijn er al tientallen Yvonne Ulrich-Derksenbelangstellende adspirant-studenten én bedrijven.

Want, en dat is het bijzondere van het programma, een student kan niet zo maar aan dit omscholingstraject beginnen. Als de student door de selectie heen is, moet er ook nog een bedrijf zijn dat hem of haar in dienst wil nemen.

Personeelswerving kost ook geld
“Daar verwacht ik geen problemen”, zegt de deeltijdcoördinator. “In Amsterdam waren daartoe al honderd bedrijven bereid. Ook om hun bijdrage van 6.000 euro per student te betalen. Dit doen ze omdat ze simpelweg mensen nodig hebben én omdat personeelswerving ook veel geld kost.”

Voor de Werkgeversmarkt op 13 februari bij Fontys hebben zich al vijftien werkgevers aangemeld. Op de markt kunnen ze ‘matchen’ met de toekomstige studenten. “Dat gaat van kleine mkb-bedrijven tot grote ondernemingen. Fontys staat er trouwens zelf ook, ook wij kunnen software engineers gebruiken”, aldus Ulrich-Derksen.

Investering
Het programma is bedoeld voor hoogopgeleide mensen die nu werkloos thuis zitten of werkenden die toe zijn aan wat anders. Die laatste groep zal dan wel vijf maanden moeten vrijmaken voor de studie, want het eerste deel van de studie bestaat uit vijf maanden fulltime ‘school’. In het tweede deel van zes maanden worden de studenten verder opgeleid bij het bedrijf, waar ze een marktconform salaris krijgen.

“Voor mensen die al werken is het inderdaad een hele investering om zoveel maanden geen inkomen te hebben, maar het komt voor dat mensen daarvoor gespaard hebben of met een gouden handdruk ergens weggaan, waardoor het kan. Toch ben ik ook wel bezig om te kijken of we voor deze groep nog op een bepaalde manier subsidie kunnen regelen. Dat is nog een uitdaging.”

Behalve de bedrijven hebben ook de studenten een financiële bijdrage, namelijk 1000 euro, verdeeld over twee perioden. In de opleiding is ingebouwd dat na zes weken een go of een no go wordt gegeven voor het voortzetten van de studie. Wie dan niet verder kan, hoeft het tweede deel van 700 niet te betalen.

Geen winstoogmerk
Fontys heeft met deze opleiding geen winstoogmerk. De - in totaal - 7.000 euro collegegeld is volgens Ulrich-Derksen ‘kostendekkend’. “Deze opleiding is een mooie aanvulling op ons bestaande aanbod. Dat is de reden dat we dit doen.” [Petra Merkx]

Er is een informatieavond op maandag 27 januari. Meer info: Fontys Make IT Work en Makeitwork@fontys.nl.