COLUMN, Janneke Gielisse,
08
juni
2021
|
09:25
Europe/Amsterdam

Hoog en laag opgeleid

Ik ben er een beetje wars van. Die hele discussie over hoog- en laagopgeleid. Wat is nou eigenlijk hoogopgeleid. Knappe kop hoor als je een hele dag in de rechtbank staat, maar nog geen schilderij kan ophangen. Geen kraan kan fixen en nog nooit een schroefmachine hebt vastgehad.

Andersom is het natuurlijk ook heel fijn dat je de hulp van een belastingman kan inroepen als je de hele dag op de steiger hebt gestaan. En eigenlijk niks snapt van de brief van de belastingdienst die in de bus lag (wie wel overigens).

De hele discussie over hoog- en laagopgeleid... Over de school waar je kind heen gaat. Over de wijk waar je woont. De tweedeling in de samenleving die het teweeg brengt. Ik word er treurig van, verdrietig soms ook wel.

Terwijl we elkaar zo heel hard nodig hebben. Als we daar eens het gesprek over kunnen hebben. Kunnen en willen en durven zien dat het een niet beter is, maar anders. Dat die rijkdom elkaar kan aanvullen. Als we elkaar eens het licht in de ogen gunnen, eens een beetje geduld of begrip kunnen hebben voor iemand die anders is, doet, reageert, kijkt, loopt, parkeert.

Jeetje.

Ik durf niet eens te bedenken wat er dan allemaal zou kunnen.

Janneke Gielisse werkt bij Fontys als marketingmanager en consultant. Zij leest alles wat los en vast zit en schrijft graag. Ze heeft een groot hart voor onderwijs, een leven lang ontwikkelen en doen. En heeft er ook een mening over.

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Marieke van den Heuvel
14
June
2021
Daar ben ik het heel erg mee eens! Er bestaan in Nederland praktische opleidingen, theoretische en wetenschappelijke. Laten we ze zo gaan noemen i.p.v. laag of hoog, zou echt beter zijn voor de (zelf-)beeldvorming van kinderen bij het maken van een middelbare schoolkeuze denk ik!
Goijaart van Dijk
11
June
2021
Misschien moeten we dit soort verschillen voortaan gewoon eerlijk benoemen: (te) hoog betaald en (te) laag betaald. Hopelijk komen we dan ooit tot één term die voor iedereen geldt: Eerlijk betaald.
Janneke
14
June
2021
Hoe mooi zou dat zijn!
Mieke Smits
11
June
2021
Helemaal mee eens, maar persoonlijk vind ik 'praktisch opgeleid' een stuk fijner en minder denigrerend klinken dan laag opgeleid.
Janneke
14
June
2021
Ja helemaal eens Mieke, terechte en waardevolle opmerking. Met het benoemen van praktisch en theoretisch opgeleid, zeg je precies wat het is. Zonder (waarde)oordeel. Overigens ook continue punt van gesprek bij HBO en universiteit ;)