Eindhoven,
14
december
2023
|
13:16
Europe/Amsterdam

Hoe zinvol was die chip in de hand van Jochem Goedhals?

Vier jaar geleden liet Pulsed-voorman Jochem Goedhals een chip in zijn hand implanteren. Een paar maanden geleden werd het stukje elektronica cosmetisch verwijderd. Wat heeft het opgeleverd? Was het een succesverhaal, of niet? En hoe veilig is zo’n ding nou eigenlijk?

Voor Goedhals een antwoord op die vragen geeft, gaan we eerst even terug naar het najaar van 2019. De initiator van het in Eindhoven gevestigde Pulsed werkt samen met drie fanatieke studenten die zelf op het idee komen om een RFID-chip ter grootte van een rijstkorrel in hun hand te laten implanteren. Goedhals is nieuwsgierig en doet mee. 

Jochem GoedhalsVeel kennis heeft hij dan niet, maar dat is in zijn geval ook niet nodig. “De drie studenten zaten er helemaal in. Je moet best wel wat technische kennis hebben om zo’n chip te kunnen programmeren. De chip moet communiceren met iets anders, zoals een app of bankpas, en de software daarvan schrijf je zelf. Ik heb die kennis niet, dus lifte ik mee op wat die studenten verzonnen.”

Software
Ze hadden allerlei ideeën. Van het betalen met je hand tot het openen van je auto en van het sluiten van een kluisje op de sportschool tot het op slot zetten van je fiets. Uiteindelijk kwam het alleen van de laatste twee dingen. “We hebben vooral kleine projecten gedaan. We hebben geprobeerd binnen te komen bij de Rabobank en ABN-AMRO, zodat we ook met de chip zouden kunnen betalen, maar dat lukte niet. Je hebt de software van deze bedrijven nodig en die krijg je alleen als het protocol openstaat.” 

Dat laatste is lang niet altijd het geval. Blijkbaar zit er bij veel bedrijven nog te vaak de angst dat dit soort dingen niet veilig is. Want hoe zit het eigenlijk met privacy? Goedhals zegt dat we ons op dat vlak nergens zorgen over hoeven te maken. “Het is eigenlijk heel simpel: de chip zendt alleen een signaal uit als daarom wordt gevraagd. Kijk naar een pinautomaat. Daar gebeurt niks mee totdat je je betaalpas er tegenaan houdt. De chip in mijn hand werkte hetzelfde.”[Tekst gaat verder onder de foto]

De angst die mensen voor de chip hebben, is onterecht. Maar hij is er wel. En dus denkt Goedhals niet dat het betalen met je hand in de nabije toekomst populair zal worden. “Het ligt er niet aan of het kan, maar of de mens het wil. Mij heeft het op verjaardagen veel gespreksstof en discussies opgeleverd, er zijn heel veel meningen. Vooral van mensen die een bepaalde barrière voelen vanwege privacy. Dat is waar het stukloopt, niet op het gebied van techniek. Want technisch gezien is dit allang mogelijk. In andere landen wordt er wel al meer gebruik van gemaakt.”

Een halfjaar geleden liet Goedhals de chip uit zijn hand verwijderen. Niet omdat hij er niks mee deed, maar omdat hij gedoe wilde voorkomen. “Ik moest naar Amerika en wilde geen problemen bij de douane. Het was leuk om ermee te experimenteren. En om er een discussie mee op gang te brengen over de link tussen mens en technologie. We wilden bewustzijn creëren en daar zijn we in geslaagd.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.