Hoe staat het eigenlijk met die nieuwe cao?
Al maanden wordt er onderhandeld over een nieuwe cao voor het hbo. Volgens vakbond FNV is er een gerede kans dat er eind deze maand een nieuw akkoord ligt. Maar is dat ook zo, of is het wishful thinking?
Vorige week liet de FNV haar leden weten dat er tijdens het overleg van bonden en de Vereniging Hogescholen vorderingen zijn gemaakt. Weliswaar heeft het kabinet nog niet gereageerd op brieven van de vakbonden en de onderwijskoepels, maar zouden er wel stappen zijn gemaakt als het gaat om de thema's werkdruk, vitaliteit en contracten.
Toch blijft het onzeker of dat akkoord er wel echt voor de zomervakantie ligt. De ‘ruimtebrieven’ van het kabinet, waarin de verdeling van gelden bekend wordt gemaakt, zijn er nog steeds niet. De bonden eisen 14 procent loonsverhoging vanwege de hoge inflatie. Eerder liet de regering echter al wel weten geen extra ruimte te zien voor loonsverhogingen, los dan van een heel bescheiden inflatiecorrectie.
De bonden en de Vereniging Hogescholen zijn nu zelf aan het rekenen geslagen op basis van de recentste cijfers van het Centraal Planbureau.
Muurvast
Op basis van hoe het elders in de onderwijssector gaat, kunnen de verwachtingen echter niet al te positief zijn. De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor het mbo zitten muurvast. Hetzelfde geldt voor het primair en voortgezet onderwijs. De vakbonden hebben nu zelfs een ultimatum gesteld aan het kabinet. Als er niet snel iets gedaan wordt aan koopkrachtbehoud voor het onderwijspersoneel, zo dreigen de bonden, wordt er na de zomer in het basis- en voortgezet onderwijs gestaakt.
Of dat ook nog steeds een optie is die op tafel ligt in het hbo? AOb-bestuurder Douwe van der Zweep ziet het zeker als een optie, maar niet als de enige. “Het is een heel dun paadje waar we over moeten wandelen. Er is een kans dat we niet tot een akkoord komen en ons aansluiten bij de acties in het primair en voortgezet onderwijs. Maar ik sluit ook niet uit dat we er toch nog uitkomen.”
Dat moet dan volgende week gebeuren, tijdens de allerlaatste cao-onderhandelingen. Die moeten eind volgende week zijn afgerond, zodat de vakbonden nog een week de tijd hebben om de leden te raadplegen over willekeurig wat het resultaat is, voordat iedereen op vakantie gaat.
“Daarbij is het wel nodig dat die ruimtebrieven van het kabinet er komen. Zodat we wat de loonruimte betreft ook echt de laatste tiende procent eruit weten te halen. Nee, Den Haag heeft tot nu toe geen krimp gegeven. Maar we zullen zien. Zoals gezegd: het is een dun paadje. Als het ijs was, zou de één zeggen: ik schaats er toch maar overheen. En de ander: dat gaan we dus niet doen. Meer kan ik er nu niet over zeggen.” [Jan Ligthart]
https://www.parlement.com/id/vh8lnhrrs0qo/inkomen_tweede_kamerlid