Venlo,
19
juni
2017
|
14:40
Europe/Amsterdam

Hoe docent Remko Killaars bloemenkind Calli tot leven bracht

Hij is docent industrieel productontwerpen bij Fontys in Venlo, maar het boek dat hij geïllustreerd heeft is straks all over the world verkrijgbaar. Remko Killaars maakte de tekeningen voor The newest flower, een boek dat het Amerikaanse meisje Juliese Padgett schreef toen ze 6 jaar oud was. Hun connectie: het thema adoptie.  

Het echtpaar Killaars heeft een jongetje geadopteerd uit China. In hetzelfde weeshuis als hun zoontje zat een meisje dat in Maine, USA terecht kwam. Haar oudere zus, ook geadopteerd, is Juliese Padgett. Op haar zesde begon zij te schrijven en tekenen over wat er tot dan toe zoal in haar leventje gebeurd was. Op een zodanige manier, merkte haar moeder, dat ook andere kinderen het herkennen en er iets van leren.  

Wensen 
Het idee ontstond om er een boek van te maken. Via een Facebookgroep voor adoptieouders bereikte Killaars de oproep voor een professioneel illustrator. Wie wilde zich, op vrijwillige basis, inzetten om dit boek op de markt te brengen? Zodat andere adoptiekinderen er iets aan hebben, maar ook om met de opbrengst de omstandigheden in Chinese weeshuizen te verbeteren?  Dat was in 2013. Killaars voelde zich direct aangesproken en besloot mee te doen aan wat uiteindelijk een langdurig project zou blijken. "Het was een intensieve samenwerking per mail en Skype, we hebben elkaar nooit gezien. Ik had vooral contact met de moeder, maar zij bracht de wensen van het meisje tot in detail over." 

Statisch 
Een kleine schok voor Killaars was het feit dat niet mensen, maar bloemen de hoofdpersonen zijn in het verhaal. Killaars: "Bloemen zijn vrij statisch. Ik heb er variatie in kunnen brengen door verschillende standpunten te kiezen en verhaallijnen toe te voegen, zoals over een ontpoppende vlinder." Het verhaal is universeel: op een bloemenweide zien twee bevriende bloemen plots een exotisch exemplaar in hun nabijheid ontkiemen. De roos Rosy is er niet zo van gecharmeerd en merkt vooral de afwijkende kenmerken van kalandria Calli op, maar madelief Daisy legt de nadruk op wat hen als bloemen bindt. Uiteindelijk accepteren de bloemen hun nieuwe buur. Killaars: "Het heeft een happy end. Ik denk dat het ook interessant is voor kinderen die niet met adoptie te maken hebben. Het gaat uiteindelijk over uitsluiting en acceptatie."  

Photoshop 
Killaars is opgeleid als productontwerper. Hij werkte ook als grafisch ontwerper en illustrator. Nog steeds doet hij illustratiewerk, meestal vrijwillig. Hij heeft zijn tekeningen, gemaakt met de digitale penselen van het programma Photoshop, laten zien in de lessen presentatietekenen. "Ik kon ze gebruiken bij het aanleren van die techniek", aldus Killaars.  Ondertussen is het de moeder van Juliese gelukt om een uitgever te vinden voor The newest flower. Binnenkort is het te koop via Amazon.com. Maar het eerste exemplaar komen de ouders van het meisje aanbieden aan Remko Killaars in Nederland. Die bewaart het voor zijn zoon, want: "Hij is nog niet zo met het thema bezig, maar dat komt nog wel." [Debbie Langelaan]