Eindhoven,
04
april
2023
|
08:03
Europe/Amsterdam

Hoe betrouwbaar is AI nou eigenlijk?

Robots, zelfrijdende auto’s en ChatGPT. Artificiële intelligentie (AI) is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het kan handig zijn, heel handig zelfs, maar hoe betrouwbaar is het nou eigenlijk? Dat vraagstuk staat centraal in het Kenniscentrum Applied AI For Society, waarvan vandaag de denkbeeldige deuren openen in Venlo.

Het kenniscentrum bestaat al een tijdje. Vorig jaar werd gestart met de opbouw ervan, dit jaar wordt er op meerdere Fontyslocaties aandacht aan geschonken. Afgelopen januari werd er een opening georganiseerd in Eindhoven en later dit jaar is ook Tilburg aan de beurt. Vandaag staat er een opening gepland in Venlo. “We willen de drie hoofdlocaties van Fontys aandoen”, zegt Danny Jonker, onderzoeksmanager bij het kenniscentrum. “ICT zit voornamelijk in Eindhoven, maar we willen uitdragen dat we breder zijn dan alleen deze stad.”

Danny JonkerBlackbox
Het kenniscentrum staat voor explore the future of trustworthy AI. Jonker: “Als mensen iets met AI doen, dan moet zo’n systeem te vertrouwen en uit te leggen zijn. AI is vaak een blackbox. We duwen er iets in, daar komt iets uit, en we moeten maar geloven dat de manier waarop dat gebeurt goed gaat. Wij vinden het belangrijk dat in de ontwikkeling van zo’n model niet alleen naar de technische kant wordt gekeken, maar ook naar ethische en juridische vraagstukken. Dat doen we door onder andere lectoraten met elkaar te verbinden. Oftewel: hoe kun je praktijkgericht onderzoek doen op dit gebied, met als uitgangspunt betrouwbare en uitlegbare AI ontwikkelen.”

Logistiek
Waar de focus bij de opening in Eindhoven vooral lag op mensgerichte AI, wordt er in Venlo vooral gesproken over logistiek, een kenmerkend onderwerp voor deze regio. Verschillende sprekers komen vertellen over hoe AI toepasbaar is in een bedrijf. “Verder presenteren we vandaag ook een soort openingsbordje aan de instituutsdirecteuren, met de hoop ergens in Venlo een herkenbare plek aan te kunnen wijzen als ons aanspreekpunt. Hier kunnen mensen terecht als ze iets met AI willen doen en daarbij hulp kunnen gebruiken. In Eindhoven hebben we ook zo’n aanspreekpunt. In Tilburg hopen we er later dit jaar eentje in Mindlabs te kunnen openen.”

Keerzijde
Jonkers ziet veel positieve ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. AI kan volgens hem de arbeidsproductiviteit verhogen en daarmee het probleem op de arbeidsmarkt oplossen. “Maar er zijn ook zorgen”, zegt hij. “De voornaamste reden waarom ik op deze functie gesolliciteerd heb, zijn de zorgen die ik heb om de snelheid en ontwikkelingen die gaande zijn op het gebied van AI. Er is een keerzijde. We hebben geen idee wat de impact van AI op lange termijn gaat zijn. Verschillende techprominenten, waaronder Elon Musk, ondertekenden onlangs een open brief waarin ze pleiten voor een ontwikkelingspauze van minstens zes maanden. Er moeten eerst plannen gemaakt worden voordat er ontwikkelingen komen die onomkeerbaar zijn. Daar ben ik het mee eens.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.