Tilburg,
16
maart
2020
|
09:20
Europe/Amsterdam

Het teleur van Stappegoor

Ik kom oorspronkelijk uit Limburg. Dat zou je niet zeggen, want ik doe enórm mijn best om zo Brabants (en gezellig) mogelijk te klinken. Dat doe ik al sinds juni 2010. Toen raakte ik namelijk verknocht aan Tilburg. Ik weet het nog goed, want ik was voor het eerst in mijn eentje ‘in de grote stad’.

Nu ging ik daarvoor al wel eens met vriendinnen stappen in de gigantische stad Eindhoven, maar dan was er een bus geregeld en hoefde ik alleen maar in en uit te stappen en als een mak schaap mensen te volgen. In Tilburg moest ik voor het eerst de herdershond zijn in plaats van het schaap. Ik ging namelijk voor een kamerbezichtiging naar Tilburg en wilde per se alleen gaan, want ‘volwassene’.

Ik vergat uit te stappen bij de juiste halte en stapte bij Tilburg Universiteit uit. Tot zo ver mijn ‘volwassen’ gedrag. Desondanks was ik ongeveer drie uur te vroeg. Ik nam ‘liever te vroeg dan te laat’ wel erg letterlijk. Ik had dus nog wat tijd te doden.

Omdat ik altijd zoveel hoorde over het studentenleven, wilde ik ook wel eens weten hoe een studentenkroeg eruit zag. In een straal van 10 kilometer van mijn geboortedorp is er namelijk maar één club en studentenkroegen zijn er al helemaal niet. Daar zijn weer meer preivelden, koeien en (nog veel meer) schapen dan studenten.

Logischerwijs stapte ik aldus op de bus naar ‘Stappegoor’, want daar ging je als student dus kennelijk stappen. Niet wetende dat ik bij Fontys en een zwembad uit zou komen. Hevig teleurgesteld was ik. Want ik zag precies zoveel studentenkroegen als in Limburg.

Het is inmiddels tien jaar verder en ik ken Tilburg nu op mijn duimpje. Eindhoven ook. Ik ken zelfs Fontys van binnen en buiten. Maar ik pleit nog altijd voor kroegen en clubs op Stappegoor. Zodat al die net zo 'goed voorbereide’ studenten als ik niet ook net zo teleurgesteld worden.


Jacky Eickes is journalist, afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron, maar schrijft ook elders al dan niet digitale kolommen vol. 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.