Eindhoven,
05
juli
2018
|
13:45
Europe/Amsterdam

Het succes van game Fortnite ontleed

Miljoenen kinderen en jongeren over de hele wereld spelen de game Fortnite. Wat maakt dit spel zo populair? Docent Onderzoek Mirjam Baars onderzocht het en kwam erachter dat het niet alleen komt doordat het spel gratis is. Ze publiceerde haar resultaten al in de Ondernemer en Silicon Canals.

Een paar weken geleden maakte de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) nog bekend dat gameverslaving een officieel erkende verslaving is. Baars vindt het wel jammer, dat stigma op gamen. “Het percentage verslaafden is heel laag. Voor kinderen is gamen vaak gewoon entertainment, na een lange dag op school.”

Ze ziet ook andere, positieve kanten van gamen. “Ik was compleet flabbergasted toen ik mijn zoon van twaalf vanachter zijn Playstation in het Engels hoorde Mirjam Baarspraten met iemand aan de andere kant van de wereld. Hij speelde Fortnite en vertelde dat ze daarvoor in teams moesten samenwerken. Ik besloot om te gaan onderzoeken waarom dit spel zo populair is en wat voor bedrijf erachter zit.”

Betrouwbare bronnen
Baars is docent Onderzoek bij de Fontys-opleiding Bedrijfskunde in Eindhoven. “In mijn lessen leren studenten om betrouwbare bronnen bij onderzoeksvragen te vinden. Ik heb mijn onderzoek naar Fortnite gebruikt in de les, als case. Dat vonden ze trouwens wel leuk, een docent die positief over games praat. Ik hoorde dat ze foto’s van mijn slides door-appten naar vrienden.”

Via de bronnen die zij ook haar studenten aanraadt, ging zij op zoek. Met Google Scholar vond ze bijvoorbeeld interviews met ontwikkelaars van Epic Games, van wie Fortnite is. Ze zag TEDx-filmpjes over de bedrijfsprocessen. “Epic Games werkt niet op traditionele wijze met gescheiden ontwerp- en marketingafdelingen, maar in projectgroepen. Doordat de creatieve-, productie- en sales- medewerkers nauw samenwerkten, wordt de productietijd korter.”

Dat het spel gratis is, is ook een pluspunt. Hoewel dat ook tegen een product kan werken, als jongeren gaan denken dat ‘het dan niks kan zijn’. Maar de uitstraling en interactiviteit van Fortnite waren blijkbaar zo goed, dat dit niet gebeurde. Bovendien kwam Fortnite in een periode op de markt dat concurrenten wel erg veel geld voor hun games gingen vragen, wat wrevel opwekte bij de kopers, aldus Baars.

Overwinningsdansjes
En dan zijn er natuurlijk de dansjes. Wie die nog niet gezien heeft, zou toch even op Youtube moeten kijken. “Ik zag mijn zoon op een gegeven moment ook zo’n overwinningsdansje maken in de huiskamer. Daar word je als ouder vrolijk van.” De dansjes zijn een eigen leven gaan leiden, getuige de schoolpleinen waar kinderen volop oefenen op de grappige dansjes.

Fortnite heeft een veel minder grimmig karakter dan andere games, zegt Baars. “Het is niet alleen een schietspel. Je kunt ook materialen verzamelen om bijvoorbeeld een verdedigingsmuur te bouwen. Ook met die tactiek kun je winnen.”

De game Fornite brengt inmiddels meer dan 10 miljoen dollar per week op, maakte MT.nl deze week bekend. Waarmee verdienen ze dan hun geld? “Je kunt allerlei extra’s kopen, als je dat wilt. Zoals skins, een soort virtuele alter ego. En als je dan 40 miljoen gebruikers hebt, telt dat snel op”, zegt Baars. [Petra Merkx]

Hieronder nog een Youtubefilmpje van de Fortnite-dansjes.