COLUMN, Evelyne Meens,
30
augustus
2021
|
11:29
Europe/Amsterdam

Het post-holiday-syndrome

De vakanties zijn weer voorbij. En als we Psychologie Magazine mogen geloven (ja, ik lees dat af en toe) dan hebben we massaal last van het post-holiday-syndroom. De terugkeer naar de alledaagse routine op het werk kan blijkbaar fysieke en psychologische klachten veroorzaken.

We zijn in Nederland wel een beetje verwend als je bedenkt dat ze in de Verenigde Staten amper twee weken vakantie hebben in een heel jaar. Die komen niet eens toe aan zo’n syndroom. Maar hoe verwend zo’n syndroom ook mag klinken, toch herken ik mezelf er best wel in.

Als mijn vakantie ten einde loopt, krijg ik altijd weer een herkenbaar gevoel van vroeger terug: Een samengetrokken maag omdat ik na de lange zomervakantie weer naar school moest. Een nieuwe meester (op de basisschool) of een nieuwe klas (op de middelbare) vond ik een onaangenaam vooruitzicht.

Toen ik later zelf docent was, werd die samengetrokken maag soms zelfs buikpijn bij de gedachte dat ik na de vakantie weer nieuwe groepen studenten voor mijn neus zou krijgen. Ik ben van nature dan misschien wel een ‘chicken’, maar ik begreep van een zeer ervaren en gewaardeerde collega - die nu reeds met pensioen is - dat hij in al die jaren dat hij docent was, elk jaar opnieuw zenuwen had bij de opstart van een nieuw studiejaar.

Dus onze nieuwe eerstejaars studenten hebben wellicht ook ‘last’ van dat post-holiday-syndroom. Gelukkig hebben de meesten er al een introweek opzitten en hun nieuwe studiegenoten leren kennen. Afgelopen week zag ik tijdens de Stadsdag van de Purple Introductieweek er een aantal flink lol hebben. Bij elke beat van de nummers die ze draaiden, namen de symptomen van het syndroom af. Gelukkig maar.

Evelyne Meens neemt keuzes van zichzelf en anderen onder de loep en zet daarbij mensen graag aan het denken. Ze werkt bij Fontys als onderzoeker en expert Studie(keuze)succes en is auteur van het boek Een leven lang kiezen. Haar Bron-columns vind je hier. 

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Hans Smaal
06
September
2021
Bon courage met uw terugkeershock!
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6840506304100913152/