Eindhoven,
21
februari
2018
|
16:19
Europe/Amsterdam

Het nieuwe Chinese rijk

Fontys komt met minor over Chinese economie

Binnenkort start de inschrijving voor de minor China and the World Economy die Hogeschool Marketing en Management (FHMM) in Eindhoven vanaf september aanbiedt. Docenten You Wang en Anthony Murphy zetten de minor op poten: "Als ik nu 18 jaar oud was, zou ik alles over dat land willen weten.''

Het is ver weg, heeft heel veel inwoners en kent al decennia lang een spectaculaire economische groei. Technologie is zo ver doorgedrongen in het dagelijks leven dat bedelaars geen doosje voor zich hebben staan voor de muntjes, maar een shirt dragen met een QR-code. En wie als voetganger te vaak door een rood verkeerslicht loopt, krijgt een boete thuis doordat camera's een gezichtsscan van de overtreders maken.

China dus, de tweede economie ter wereld. Wang en Murphy, docenten aan de International Business-opleiding van FHMM vonden het de hoogste tijd om dit bijzondere land onderwerp te maken van een minor. En dan vooral het economisch aspect, dat enorme veranderingen teweeg brengt in de samenleving daar en in de rest van de wereld. Want de onwetendheid hierover in Nederland is groot, constateert Wang: "Mensen zien hoe Chinezen ineens veel geld hebben en allemaal Louis Vuitton-producten kopen en vragen zich af: hoe kan dat? Hoe zijn ze zo rijk geworden?"

Business cases 
De minor heeft een theoretisch deel, waarin studenten Beijing, Chinavooral de plek van China in de wereldeconomie bestuderen plus het effect van het land op de rest van de wereld, met name Europa. Murphy: "Waarbij we ook de minder positieve kanten behandelen. Het land kent natuurlijk niet alleen maar jubelverhalen en de economische groei brengt ook bedreigingen, daarvoor willen we de ogen niet sluiten." 

In het praktijkdeel houden studenten zich bezig met echte, actuele business cases die het Shanghai Institute of Technology (SIT) aanlevert. Studenten werken in groepjes aan bijvoorbeeld een advies of onderzoek op verzoek van een Chinees bedrijf via de universiteit. Liefst in China zelf: een bezoek aan het land maakt daarom uiteraard onderdeel uit van de minor. Wang: "Voor deze universiteit is dat een kans om kennis te maken met het Nederlandse hbo. Zij kennen dat niet, ze zijn daar zeer in geïnteresseerd."

Organisch 
De minor Chinese taal en cultuur bestaat bij Fontys al langer. Waarom eigenlijk nu pas een minor over de Chinese economie? "Zoiets groeit organisch", zegt Murpy. "Binnen het instituut moet je de kennis en mensen hebben om een goed programma te kunnen aanbieden. Daar horen bijvoorbeeld relaties in China zelf bij, je hebt externe steun nodig." Het bezoek van collegevoorzitter Nienke Meijer vorig jaar aan China heeft de totstandkoming van de minor zeker gestimuleerd, zeggen de twee. Zo heeft zij het eerste contact gelegd met de SIT, nu een belangrijke partner in de minor. 

Er was ook een organisch proces in China zelf nodig voordat deze minor tot stand kon komen, zegt Murphy. "De laatste twee jaar is het de tweede economie van de wereld. Als je ontwikkelingen wilt zien en conclusies wilt trekken, moet er ook een bepaalde periode voorbij zijn waarop je die kunt baseren. Er is nu sprake van dertig jaar spectaculaire groei in China, dan heb je een basis. En de komende dertig tot veertig jaar blijft China een van de leiders van de wereldeconomie. Dat is zo interessant, als ik nu 18 jaar was zou ik er alles van willen weten." [Debbie Langelaan]