Eindhoven,
04
oktober
2023
|
10:31
Europe/Amsterdam

Het leven van een nieuwe student: de eerste weken

Van middelbare school naar studentenleven. Met nieuwe mensen, andere roosters, grote verantwoordelijkheden en misschien zelfs wel een andere stad. Hoe is die switch? Ik - Karen Luiken, auteur bij Bron - volg de komende maanden de 17-jarige Jenna uit Roermond om een antwoord te krijgen op deze vraag. Jenna slaagde voor de zomer voor haar havodiploma en studeert nu Communicatie in Eindhoven. In deze tweede aflevering vertelt ze hoe de eerste weken gegaan zijn.

“Het gaat goed met me, hartstikke goed zelfs. De studie is heel makkelijk te combineren met andere dingen, zoals sporten, werken en mijn sociale leven. Ik werk nog steeds een dag in de week in de horeca en help ook nog steeds mee met het coach- en leiderschapsbedrijf van mijn ouders. Sterker nog: ik heb daar nu veel meer tijd voor dan toen ik op de middelbare school zat.

Dat heb ik te danken aan mijn flexibele rooster, dat iedere week verandert maar waar elke week een vrije dag in verwerkt zit. Nou ja, vrij… Dat moet ik misschien nuanceren. Ik ben er inmiddels achter dat ‘vrije’ dagen ingevuld moeten worden met opdrachten die je met je projectgroep maakt of huiswerk. Daar staan geen momenten voor ingepland in het rooster, je bent er zelf verantwoordelijk voor om die te plannen." [Tekst gaat verder onder de foto's]

"Die vrijheid bevalt me heel goed. Een van de grootste verschillen tussen de middelbare school en het hbo is dat je veel zelfstandig werk moet doen. Ik vind dat heel prettig, ben blij dat ik niet terug hoef naar de middelbare schoolmethode en hou ervan om mijn eigen ding te kunnen doen. Zeker als daar goede begeleiding bij komt kijken, wat bij mijn opleiding absoluut het geval is. Als ik hulp nodig heb, staan de docenten meteen voor me klaar. Je kunt altijd bij iemand terecht, ontvangt veel feedback en krijgt ook de mogelijkheid om die feedback te verwerken. De eerste beoordeling die we na de herfstvakantie krijgen zal geen verrassing zijn. Daar heb ik een goed gevoel over. 

Een dikke maand na de start van mijn opleiding ben ik nog steeds overtuigd van mijn studiekeuze. Het wordt alleen maar leuker. Ik zorg ervoor dat ik altijd op tijd ben, vaak zelfs een half uur te vroeg. Misschien kom ik daarmee over als de perfecte student, maar dat heeft echt te maken met de studie. Door de leukheid ervan, door de chille tijden en de fijne roosters is het geen straf om naar school te gaan. Als we elke dag van 9 tot 5 in de collegezaal hadden moeten zitten, zou dat een ander verhaal zijn." [Tekst gaat verder onder de foto's]

"Ik mis nooit een les. Op die ene keer na dan, de dag nadat we samen met de studievereniging, waar ik inmiddels lid van ben, op stap gingen op Stratumseind in Eindhoven. We hadden een after intro van de intro. Dat was leuk, maar de volgende dag was een flinke tegenvaller. We moesten eigenlijk van 10 tot 5 op school zijn, maar ik ben die dag iets eerder naar huis gegaan. 

Het is fijn dat zulke dingen kunnen op het hbo. Als je op de middelbare school ‘spijbelde’ of te laat kwam, werd je gestraft. Dat gebeurt nu niet. Je bent zelf verantwoordelijk voor een goed verloop van je studie. Dat is het grootste verschil dat ik tot nu toe heb gemerkt. Een ander ding is dat de lessen op het hbo langer duren maar korter lijken. Op de middelbare school zat ik constant op de klok te kijken en duurde een les van drie kwartier een eeuwigheid. Op het hbo vliegt een les van drie uur zo voorbij.” [Karen Luiken]

Boilerplate

De komende maanden spreek ik regelmatig met Jenna af om te kijken hoe het met haar gaat. In de volgende aflevering vragen we Jenna naar haar eerste projecten, haar cijfers en de stad Eindhoven. Wat vindt ze ervan? Zou ze Roermond verlaten voor een leven in Brabant? En heeft ze nog dingen met haar nieuwe studievereniging meegemaakt? Tot over een paar weken!

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.