Eindhoven,
27
september
2017
|
17:13
Europe/Amsterdam

Het leven na je studententijd

Bakken met geld verdienen of ga je werken voor nog geen rooie cent?

Je studententijd is een heel mooie tijd. Sommigen zeggen weleens de mooiste tijd van je leven. Maar aan deze periode komt ook een eind en dan staat een serieuze baan op je te wachten. Tenminste ... dat hoop je. Je bent niet voor niets al die uren aan het zwoegen geweest in een collegezaal en naar al die verplichte contacturen met je mentor gegaan, terwijl je wel wat beters te doen had.

Maar helaas heb je niet de zekerheid op die ene droombaan zo net na je studie. En dan maakt het ook nog een groot verschil welke studie je hebt gevolgd.

Deze week kwam de HBO Keuzegids 2018 uit en naast een overzicht van goed scorende opleidingen, vind je hierin ook terug hoe het zit met de arbeidsmarkt van jouw gevolgde studie. Bron vat deze gegevens voor je samen. 

Snel aan de bak
Wanneer je binnen anderhalf jaar na het afronden van je studie een baan hebt gevonden binnen jouw vakgebied, wordt dit bestempeld als snel. Vooral verpleegkundigen en leraren vinden gemakkelijk na het behalen van hun diploma passend werk. Daarentegen komen vooral studenten in de richting van economie en rechten moeilijk aan een baan. 

Een factor die meespeelt voor de baangarantie van bijvoorbeeld de hbo-rechtenstudenten is dat zij concurrentie hebben van universitaire rechtenstudenten. Van veel studies die slecht scoren op het gebied van baangarantie na de studententijd, is er ook een wo-opleiding.

Hbo-niveau
Naast een leuke en goedbetaalde baan is er nog een belangrijk aspect bij het vinden van werk na je studie. Is het op jouw niveau? Uit het onderzoek van de HBO Keuzegids blijkt dat vooral voormalige studenten pedagogiek, cultureel maatschappelijk werk en social studies een baan hebben onder hbo-niveau. Slechts de helft vindt passend werk. Daarentegen kunnen net afgestudeerde leraren, accountants en wiskundigen vrijwel meteen aan de slag met een baan op het juiste niveau, maar liefst 95 procent. 

Salaris
Een ook niet onbelangrijk, wat ga je verdienen? Vooral studenten die in de techniek gaan werken, houden daar een leuk salarisje aan over. Zo verdient een afgestudeerde student voertuigtechniek bruto per maand €2.490 en op de tweede plek een werktuigbouwkundige met €2.465. Dit is wel een ander bedrag dan wanneer je afstudeert in de richting van muziek/muziekdocent. Dan verdien je namelijk ongeveer €1.490 bruto per maand. Creatieve en sociale studies verdienen over het algemeen slechter maar een kleine troost, mocht je voor deze studierichting hebben gekozen: dit zijn vaak parttime banen, dus het daadwerkelijke maandsalaris zal hoger zijn. Daarnaast is geld ook niet alles, toch? [Renée de Kruif]

De cijfers zijn afkomstig uit de HBO Keuzegids 2018