Eindhoven,
29
april
2022
|
11:54
Europe/Amsterdam

Het kan weer: uit je plaat op een festival

Van het Eindhovense Karma Outdoor tot de Venlose Zomerparkfeesten en nieuwkomer Spoorpark LIVE in Tilburg. Voor het eerst sinds corona staat er een volwaardig festivalseizoen voor de deur. Twee docenten en een student van Fontys kijken er alvast naar uit. 

Paul Schreuder is docent bij Fontys Academy for the Creative Economy. “Ik leer studenten hoe ze evenementen als muziekfestivals kunnen inzetten als marketinginstrument. Hoe ze hiermee een boodschap overbrengen.” 

'Een community waar je jezelf kunt zijn’

Paul Schreuder

Je ziet volgens hem dat festivals en evenementen steeds meer verschuiven van ‘beleving’ naar ‘betekenis’. “Veel jongeren zijn op zoek naar hun identiteit, bij welke groep ze eigenlijk horen. Festivals vormen dan een community waar ze onderdeel van willen zijn.” Roadburn en Decibel zijn goede voorbeelden van zo’n feest der herkenning voor specifieke doelgroepen.

Ommezwaai
Fontys ACE koos ervoor om de opleiding IEMES, van oudsher gericht op de evenementensector, breder te trekken. Het curriculum van de nieuwe variant Creative Concepts for Communication is meer gericht op maatschappelijke domeinen zorg en onderwijs. 

“Al vóór corona zag je dat ongeveer de helft van onze alumni in andere sectoren belandde dan de entertainmentindustrie. We proberen studenten het vermogen mee te geven om mensen te raken en bewegen. Die creatieve impact kun je breed benutten. Er is in onze samenleving überhaupt behoefte aan meer creativiteit bij het oplossen van vraagstukken.”

Volgens Schreuder zie je die trend ook terug in de bedrijven die zich tot ACE wenden met opdrachten. “Sinds een paar jaar zijn dat niet meer alleen concertpromotors. Ook de gemeente Tilburg vraagt ons om te adviseren over zaken als inclusie en klimaat. Voor studenten is het belangrijk om te zien dat ze meer kunnen dan een dancefestival organiseren.”

Festivalgevoel
Zelf is Schreuder (49) een geregeld bezoeker van Back to the Nineties in het Tilburgse Leypark. “Lekker mijn jeugd herbeleven met DJ’s en nostalgische muziek. Helaas gaat de komende editie in augustus opnieuw niet door. Een bijeffect van corona is dat de organisatie niet voldoende personeel kan vinden.”

Toch gelooft hij niet dat het festivalgevoel definitief is veranderd door corona. “We blijven elkaar ontmoeten en opzoeken, en ouderwets genieten van sfeer en muziek. Wel zul je zien dat festivals nog meer moeten aanhaken bij ontwikkelingen als duurzaamheid. Dus de beker die je in je hand hebt is volledig recyclebaar en het statiegeld ervoor kun je direct schenken aan een goed doel. [Tekst gaat verder onder de foto]

Vierdejaars student Journalistiek Richenne Zeebregts (23) is redacteur en fotograaf bij muzieksite 3voor12 Tilburg. Ze heeft haar festival-vuurdoop al gehad tijdens de traditionele seizoensopener: Paaspop in Schijndel.

‘Hiphop werd ineens helemaal mijn ding’

Richenne Zeebregts

“Ik vind veel leuk, van hiphop tot punk. Maar de laatste tijd luister ik vooral indie-rock, zoals Arctic Monkeys of Goldband. Het leukste vind ik om een beetje rond te lopen en me te laten verrassen door nieuwe bandjes. Ik hoef niet per se alle headliners te zien.”

Corona
“Corona was frustrerend. Zowel in 2020 en 2021 kocht ik verschillende keren tickets, maar die bleven in de la liggen doordat de festivals alsnog niet doorgingen. Balen, want de voorpret is er wel.”

Voor de artiesten zelf bood de coronaperiode volgens haar ook voordelen. “Het leuke is dat een act als Froukje, die echt opkwam tijdens corona, nu ineens voldoende naam heeft om op Paaspop te staan. Of The Opposites, die hun comeback twee jaar lang uitgesteld zagen worden. Door het opgebouwde verwachtingspatroon komt hun show nu alleen nog maar harder binnen.”

Festival-hoogtepunt
In de zomer van 2019 werd ze aangenaam verrast door WOO HAH!, een hiphop-festival op het terrein van de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. “Ik was daar om te fotograferen voor 3voor12, terwijl ik totaal niks had met dat genre. Maar dit festival opende mijn ogen voor hiphop. De sfeer hier is ook echt anders: een jonger publiek, skate areas, dance battles, enzovoort. Een supertof festival, waaraan ik nog geregeld terugdenk.”

Voor komende zomer verheugt ze zich op Down The Rabbit Hole. “Het kleinere broertje van Lowlands en eigenlijk mijn favoriete festival. Een knus, overzichtelijk evenement op een idyllische plek vlak bij Beuningen. Super veel zin in. Hier komen dit jaar ook veel goede acts, zoals The War On Drugs en het al genoemde Goldband.” [Tekst gaat verder onder de foto]

Docent Keyboards op de Rockacademie in Tilburg Will Maas (54) staat zowel vóór als óp het festivalpodium. “Dit jaar begeleid ik Floor Jansen op onder meer Pinkpop. Eerder stond ik daar ook al met Ilse de Lange en Matt Simons.”

‘Debuteren op Paaspop was een jongensdroom’

Will Maas

De meeste festivals ziet hij vooral als muzikant met een backstage-polsbandje. “Sinds mijn achttiende treed ik op. Daarvoor ging ik natuurlijk als toeschouwer naar festivals.” 

Op Paaspop zag hij tachtiger jaren-acts als Doe Maar en The Nits. “Het betekende veel voor me toen ik eenmaal zelf dat podium op mocht. Kippenvel. Alleen daarom al houdt Paaspop een plek in mijn hart. Lowlands vind ik mooi vanwege de reikwijdte, met veel theater en film.”

Qua smaak is hij breed georiënteerd. “Ik hou van jazz, maar ook van popmuziek met een randje. Muziek die wat dieper gaat, zoals een typische festivalact als Muse. Maar ook Eefje de Visser vind ik te gek.”

Plaat
Van corona maakte hij naar eigen zeggen het beste. “Ik heb een album opgenomen, iets wat ik nooit eerder deed. Dat kon, juist omdat mijn agenda leegstroomde.” Maar ook aan die positieve boodschap zit een randje.

 “Het blijft een periode van teleurstelling en inkomensverlies. Maar ik realiseer me dat het voor een ouwe rot als ik minder erg was dan voor een beginnend muzikant. Met iedereen van onder de dertig leef ik mee. Ik hoop dat het herstel komt, maar daarvoor is denk ik meer nodig dan één festivalseizoen.”

Voor dat seizoen verheugt hij zich op Pinkpop. “Prachtig dat ik daarheen mag met Floor Jansen, een alumnus van ons die het helemaal gemaakt heeft.” [Frank van den Nieuwenhuijzen]

Een compleet overzicht van aankomende festivals vind je hier.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.