Tilburg,
22
juni
2020
|
10:49
Europe/Amsterdam

Het is erg om nu student te zijn

Het is heel erg om student te zijn. Tenminste: nu. Want niet alleen valt het studentenleven in het water – en dat komt echt niet alleen door de hoosbuien en stormen die Nederland  de afgelopen week teisterden – het wordt studenten eigenlijk alleen maar moeilijk gemaakt.

Zo is het de bedoeling dat ze niet in de spits met de trein en bus reizen, maar worden er wel tentamens gehouden om 11 uur ’s ochtends. Dus als je niet in de stad van je studie woont, ben je al de sjaak. En overtreed je wellicht al de regels. Nou is dat iets wat jonge mensen normaliter nog wel een kick geeft: de regels overtreden. Maar ik neem aan dat studenten daar op dit moment totaal niet mee bezig zijn.

Studenten zijn dus alleen maar voor hun tentamens op school. En ze zitten maar met een stuk of zeven mensen in een ruimte. Als je kucht klinkt het dus compleet hol. Moet je óók nog eens je hoest inhouden tijdens je tentamen, terwijl dat hét moment is om al je hoest er uit te laten.

Los daarvan: ben je eindelijk op school na drie maanden, zit je dus in een leeg gebouw. Ik kan je vertellen dat dat een heel vreemde vibe geeft. Alsof je in een apocalyptische film zit. Of in zo’n nare zombiefilm, want daar staan de scholen ook altijd leeg.

Daarbij kunnen studenten ook nog eens niet echt genieten van het samenzijn met hun klasgenoten, want (behalve voor diegenen die met z’n twintigen in hetzelfde gebouw wonen) dicht bij elkaar komen mag niet. Elkaar groeten is verboden. Terwijl je elkaar drie maanden niet gezien hebt. Een zwaai op afstand is toch wat anders dan een knuffel. Zeker voor jonge, gezonde mensen in de bloei van hun leven.

Het leven van een student heeft op dit moment veel weg van een verlept plantje. Wat ik zei: het is heel erg om student te zijn.

Jacky Eickes is journalist, afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft daarnaast ook elders al dan niet digitale kolommen vol. 

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Khadija Jawad
22
June
2020
Ha Jacky,

Wat een goed stuk :-) heel herkenbaar.
Gelukkig staat de vakantie voor de deur en ik hoop van harte dat de plantjes genoeg water en zonlicht krijgen om weer op kracht te komen en met een beetje Pokon (ondersteuning) van Fontys gaan ze weer bloeien.

Khadija Jawad