Eindhoven,
13
maart
2018
|
11:20
Europe/Amsterdam

Het favoriete boek van… Nienke Meijer

We zitten midden in de Boekenweek. Reden voor Bron om dit stokoude medium weer eens uit de kast te halen. We vroegen vijf mensen binnen Fontys naar hun lievelingsboek. Vandaag bestuursvoorzitter Nienke Meijer. “Dit is één van de weinige boeken die ik twee keer heb gelezen.”

Terugblikken én vooruit kijken
“Dit boek springt er vooral uit omdat Harari prachtig schrijft. Het is weliswaar non-fictie, maar het leest even vlot als een spannende avonturenroman. De schrijver schetst de geschiedenis van de mensheid, grofweg van de Neanderthalers tot nu. Zijn rijke vertelling zegt veel over hoe onze huidige samenleving werkt. In die zin zette het boek me flink aan het denken. De hamvraag is eigenlijk: Wie zijn we? En: Wat maakt ons uniek als mens? Harari’s antwoord is dat wij leven in een wereld van verhalen. Die verhalen bieden continuïteit en cohesie. Hierdoor zien we onszelf echt in samenhang. Als een onderling verbonden gemeenschap die steeds groter groeit, ook omdat er meer verhalen bijkomen en we in staat zijn die breder te delen.”

“Wat dit boek over mezelf zegt, vind ik lastig. Er zijn zo veel boeken die ik prachtig vind. Als die allemaal iets persoonlijks over mij zeggen, wordt het denk ik een tikkeltje ingewikkeld. Wel kan ik zeggen is dat het boek beantwoordt aan mijn nieuwsgierigheid: ik wil weten waarom dingen zijn zoals ze zijn… Daarom raad ik ook anderen aan om Sapiens te lezen. Naast inzicht in het leven van vandaag, biedt het boek volop aanknopingspunten om met elkaar in gesprek te gaan. Het huidige maatschappelijk debat gaat vaak niet verder dan one liners, buikgevoel en snelle meninkjes. Harari beperkt zich tot de feiten en biedt op basis daarvan verdieping. Goed om zo gefundeerd te redeneren, in plaats van meteen van alles te gaan roepen.” [Frank van den Nieuwenhuijzen]