Eindhoven,
16
maart
2018
|
16:58
Europe/Amsterdam

Het favoriete boek van… Guusje Slagter

We zitten midden in de Boekenweek. Reden voor Bron om dit stokoude medium weer eens uit de kast te halen. We vroegen vijf mensen binnen Fontys naar hun lievelingsboek. Vandaag Guusje Slagter, studente Communicatie IEMES aan Fontys Academy for Creative Industries (ACI) en blogger bij Bron: “Het is zo’n klein boekje… Maar ik heb er de meeste levenslessen ever uitgehaald.”

Stof tot nadenken
“Eerder las ik een bloemlezing met inspirerende quotes van Coelho. Veel daarvan kwamen uit De Alchemist. Twee weken terug kocht ik dit boek en was meteen verslaafd. Het staat boordevol levenslessen die eigenlijk niemand naast zich neer kan leggen. De onderliggende boodschap: Volg je dromen en doe wat je hart je ingeeft. De hoofdpersoon, een herdersjongen, krijgt het advies om zijn eigen, persoonlijke weg te volgen, oftewel zijn ‘Legende’ te leven. Zo leert hij om te vertrouwen op zijn gevoel en écht te kijken naar de wereld om hem heen. Dit met een vette knipoog naar de moderne mens, die dit vermogen vaak mist en gewoon maar iets doet omdat hij denkt dat het zo hoort…”

Eén van de levenslessen in dit boek: het is goed om naar anderen te luisteren voor advies. Super-herkenbaar voor mij. Ik ben een echte advies-vrager. Maar Coelho zegt wel: maak goed de afweging wat je daarvan meeneemt, en wat niet. Je bepaalt dus altijd zelf wat je doet met de feedback die je krijgt. Waarom anderen dit boek moeten lezen? Het neemt je mee naar een andere wereld, andere gedachtegangen. Dat spreekt me aan. Voor andere mensen kan het denk ik net zo’n eye opener zijn als voor mij. De Alchemist is een spiegel: je leert echt om beter naar jezelf en de wereld te kijken.” [Frank van den Nieuwenhuijzen]