Eindhoven,
12
maart
2018
|
13:35
Europe/Amsterdam

Het favoriete boek van… Bas Jongenelen

We zitten midden in de Boekenweek. Reden voor Bron om dit stokoude medium weer eens uit de kast te halen. We vroegen vijf mensen binnen Fontys naar hun lievelingsboek. Vandaag docent Nederlands Bas Jongenelen (Fontys Lerarenopleiding Tilburg): “Lees dit boek vooral niet.”

Achteraf-kasteeltje en APK
“Als literatuurdocent word je regelmatig gevraagd naar je favoriete boek. Op een goeie dag besloot ik dat het dit moet zijn. Tegen de keer is een van de meest atypische boeken die ik ken. Het is allerminst een spannend verhaal. Eigenlijk is het niet eens een roman, maar een verzameling opstellen over kunst. Voor de hoofdpersoon ‒ de neurotische hertog Jean des Esseintes ‒ heb ik een groot zwak. In zijn achteraf-kasteeltje leidt hij een kluizenaarsbestaan. Hij kwijnt weg te midden van parfums, bloemen, juwelen, boeken en schilderijen." 
"Op het oog reflecteert dat niet op mijn eigen leven. Ik ben docent, een uitgesproken sociaal beroep. Toch zijn er overeenkomsten. Ik hou ook wel van beschouwing. Het idee om je op te sluiten en dag in, dag uit te lezen spreekt mij aan. Bovendien heb ik net als Des Esseintes grillen: om de zo veel tijd stort ik me op een nieuwe hobby waarin ik veel tijd en geld investeer. Ik zoek dan bijvoorbeeld maandenlang op Catawiki naar betaalbare zestiende-eeuwse prenten. Maar als het ding eenmaal in de bus valt, merk ik dat ik de zoektocht eigenlijk leuker vind dan het bezit. Dat is volgens mij iets wat Des Esseintes en ik gemeen hebben.”

“Ik houd van die man, en van dit boek. Dat gaat zelfs zo ver dat ik tegenwoordig voor mijn APK naar Garage J. Huijsmans in Tilburg ga. Als ik die naam op z’n Frans uitspreek aan de telefoon, zorgt dat altijd voor een heerlijke spraakverwarring. Trouwens: ik wil iedereen met klem verzoeken dit boek niet te lezen. Het is saai, lieve mensen, begin er niet aan. In de stiekeme hoop dat Tegen de keer lekker obscuur blijft, voer voor een handjevol liefhebbers.” [Frank van den Nieuwenhuijzen]