Eindhoven,
14
maart
2018
|
10:24
Europe/Amsterdam

Het favoriete boek van ... Ingrid Oonincx

We zitten midden in de Boekenweek. Reden voor Bron om dit stokoude medium weer eens uit de kast te halen. We vroegen vijf mensen binnen Fontys naar hun lievelingsboek. Vandaag Ingrid Oonincx. Zij is niet alleen marketing- en communicatieconsultant bij Fontys Academy for Creative Industries, maar zelf ook schrijfster van thrillers. “Een boek past bij een bepaalde periode in je leven.”

“Als kind las ik veel. Ik las de hele bibliotheek in mijn woonplaats Baarle-Nassau leeg. Ook boeken waar ik nog veel te jong voor was, zoals van Jan Wolkers. Rond mijn veertiende stopte ik ermee en koos voor muziek. Ik zat liever te oefenen op mijn basgitaar. Later zat ik in bandjes.

Op mijn 26ste las ik De Verborgen Geschiedenis van Donna Tart. Ik weet niet meer hoe ik ertoe kwam, maar het betekende wel een omslag. Ik denk dat een boek past bij een bepaalde periode in je leven. Ik probeerde het boek onlangs nog eens terug te lezen, maar kwam er eigenlijk moeilijk doorheen. Maar 23 jaar geleden kreeg ik er mijn liefde voor lezen door terug. Het was zo spannend. Het verhaal gaat over een jongen uit een eenvoudig milieu, die op de universiteit in een elitair wereldje terechtkomt. Hij wil er zo graag bij horen dat hij zelfs een moord pleegt.

Voor mij was dit boek het begin van een nieuwe start. Ik moet me ook gaan ontwikkelen, dacht ik. Ik deed een pr-opleiding en ging daarna in deeltijd journalistiek studeren, leerde schrijven en nu ben ik naast mijn werk voor Fontys ook schrijfster. In mei komt mijn vijfde thriller uit. Nog steeds lees ik graag. Een boek kan verslavend zijn, zo erg dat je het maar niet kunt wegleggen. Ik weet nu ook wel dat een schrijver trucjes gebruikt, dezelfde die ik zelf toepas. Een boek is voor mij dan ook goed als ik die techniek van de schrijver niet meer zie. Of ik ook nog muziek maak? Nee, daar ben ik mee gestopt.” [Petra Merkx]