Eindhoven,
16
april
2018
|
09:42
Europe/Amsterdam

Het excuus van Ajax

Ik heb een vriend die zo’n dertig jaar geleden zijn scriptie uitstelde. Hij studeerde nooit af. Wel had hij een bloeiende carrière als van-alles-en-nog-wat en inmiddels renteniert hij erop los. Dat is niet iedereen gegund die zijn scriptie uitstelt, of zijn huiswerk en tentamens. Je kunt ook je huwelijk uitstellen maar dat is minder bezwaarlijk. Je echtscheiding uitstellen is daarentegen een gruwelijke denkfout.

De vakterm voor uitstel heet procrastinatie. Ik las in eerste instantie procastratie maar dat is kennelijk heel iets anders. Elke student kent het verschijnsel uitstel. Het heeft volgens psychologen, die er verstand van hebben, niets te maken met luiheid. Je kunt het ook niet wegschrijven onder “ik word pas creatief en efficiënt als de deadline dichtbij komt”, want dat ís dus gewoon luiheid. Procrastinatie heeft heel veel te maken met afgeleid en/of verleid worden. En dat gaat nogal snel tegenwoordig, drie keer zo snel als in de jaren zeventig toen alleen Toppop en twee verloren WK-voetbal finales voor wat afleiding zorgden. Wat een tijd was dat, zeg.

Terug naar vandaag. Studenten en jonge mensen in het algemeen worden steeds slechter als het gaat om lange-termijnplanning. En via deze omweg kom ik tenslotte bij het excuus dat Ajax-coach Ten Hag deze week bekend zal maken als reden voor zijn prachtige nederlaag tegen de terechte kampioen PSV. “We hebben verloren omdat we geprocrastineerd waren”.

Je moet toch wat als je Amsterdammer bent.

Luc de Graaf speelt in het theater, schrijft verhalen en maakt korte filmpjes.