Jacky Eickes,
28
september
2020
|
09:39
Europe/Amsterdam

Het armste meisje

Ik las een opmerkelijk artikel deze week, over een student aan de Durham University die van school is gestuurd omdat hij een niet zo heel handige weddenschap had afgesloten. Namelijk: wie het armste meisje van de school kon scoren. Dan rijst bij mij meteen de vraag: hoe weten die jongeren of iemand arm is of niet? Rol je dan iemands portemonnee om te kijken of er cash in zit of wat?

 Tegenwoordig loopt iedereen in merkkleding; nep en echt zijn niet van elkaar te onderscheiden. Je kunt toch nooit zien of iemand arm is? Ik droeg bijvoorbeeld nóóit merkkleding - nu overigens nog steeds niet, want het is een sport om zo leuk mogelijke kleding voor zo weinig mogelijk te vinden - maar dat betekent niet dat ik arm ben. Misschien zag ik er in mijn studententijd wel uit als een arme, graatmagere sloeber, maar dat had vooral te maken met een kapotte douche en geen zin om voor mezelf te koken. Ik denk dat als ik op de Durham University had gezeten, ik degene zou zijn die zij dachten te moeten scoren. Waren ze toch enigszins bedrogen uitgekomen, want ik at écht wel af en toe biefstuk. Dat staat in de studententijd praktisch gelijk aan miljonair zijn.

Deze rijkeluisjongen is dus van school gestuurd. Niet meer dan terecht overigens. Maar ergens heb ik wel medelijden met hem en met andere rijke mensen. En dan bedoel ik écht rijke mensen. Want hoe kun je levenservaring opdoen als je alles kunt kopen wat je wilt en je nooit aan de grond hebt gezeten? Wat leer je daar van? Hoe kun je jezelf in de spiegel aankijken? En vooral: hoe kun je trots zijn op jezelf als je met een zilveren lepel in de mond bent geboren? Het is pas een prestatie als je met een houten lepel in je mond bent geboren en daar zelf met hard werken een gouden van maakt.

Ik denk dat dat zogenaamd armste meisjes van de school deze weddenschap had moeten vieren. Zíj heeft ‘m namelijk gewonnen uiteindelijk. Zij heeft onbewust de armste sloeber van de school gescoord.

Jacky Eickes is journalist, afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft daarnaast ook elders al dan niet digitale kolommen vol.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.