Eindhoven,
18
maart
2019
|
09:51
Europe/Amsterdam

Healthy Sisters veranderen Marokkaanse eetcultuur

Rachida (38) en Najima (32) Kharbouch maken samen furore als de Healthy Sisters. De hobby van de oud-student Personeel en Arbeid van Fontys en haar zus is uitgegroeid tot een bedrijf: “We zijn echte ondernemers geworden.”

Vóór onze afspraak, ’s morgens om 9.30 uur, hebben de twee zussen al een krachttraining afgewerkt. Helemaal fris zitten ze op hun kantoor in een voormalig schoolgebouw in Helmond. Zo’n training, en ook een vrije dag af en toe, moeten ze tegenwoordig plannen om te voorkomen dat het bedrijf hen helemaal opslokt.

“Het gaat 24 uur per dag door”, zegt Rachida. “We hebben nu afgesproken dat we geen mail meer beantwoorden ’s avonds”, zegt Najima. “We wilden voortdurend overal bovenop zitten.”

Voeding
Hun geschiedenis als Healthy Sisters begint zo’n vijf jaar geleden. Rachida doet op dat moment twaalf uur per week administratief werk voor een onderwijsstichting. “Ik heb bij Fontys twintig jaar geleden de opleiding Personeel en Arbeid gedaan, zoals dat toen heette. Daarna heb ik bij verschillende bedrijven en bij de belastingdienst gewerkt als P en O-adviseur. Maar het was me een beetje te veel geworden met drie kinderen en een man met een drukke baan. Die twaalf uur per week bevielen mij prima.”

Najima deed mbo sociaal-juridisch Najima (l) en Rachidawerk en ging toen aan de slag als werkcoach bij het UWV. Daarna werd ze onderwijsassistent bij het ROC en na een periode van werkloosheid volgde de belastingdienst.

Ondertussen las ze alles wat ze te pakken kon krijgen over voeding en diëten; die interesse zette ze uiteindelijk om in een deeltijd hbo-opleiding tot voedingsdeskundige.

Najima’s belangstelling voor voeding kwam niet uit de lucht vallen. De zussen hadden allebei behoorlijk overgewicht. Najima was als kind al zwaar, bij Rachida bleven de kilo’s ‘plakken’ na de zwangerschappen. Niet zo gek, zeggen ze achteraf: in het gezin met elf kinderen waaruit zij stammen, stond eten centraal.

“De Marokkaanse keuken kent veel deeggerechten en is heel zoet. We eten brood, brood, brood. Het is ons bestek. En dan die suiker! Denk alleen maar aan de thee.”

Rachida: “Een van onze tradities is dat een zwangere vrouw alles mag eten waar ze zin in heeft. In die tijd hoefde ik maar aan mijn moeders gerechten te denken of ze ging ze voor me maken. Liefdevolle kilo’s noem ik dat.”

Hardloopgroep
Bij haar gaat, vijf jaar geleden dus, de knop om. “Ik was zwaar, lui en futloos, er moest iets gebeuren.” Na een tip van een kennis meldt ze zich bij een hardloopgroep. “Die kennis zei: er zitten wel zwaardere types bij dan jij. Dat was niet helemaal waar, maar toen was ik er al.” 

Het is achteraf gemakkelijk samengevat, maar het was voor Rachida om allerlei redenen een enorme stap en het viel helemaal niet mee in het begin.

“Ik was de zwaarste, in een compleet witte groep ook nog. De trainer zei tegen mij: zo’n overgewicht maakt hardlopen een risico voor je knieën. Dat was het moment waarop ik dacht: jou zal ik eens wat laten zien. Na zes weken kon ik drie minuten achtereen hardlopen, ik was heel trots. En ik hield direct op met ongezond eten, dat ging vanzelf. Je werkt niet een zak chips naar binnen als je net zo enorm je best gedaan hebt om een paar calorieën te verbranden.” 

Najima meldde zich niet lang daarna ook bij de hardloopgroep. Ook zij had de nodige drempels te nemen: “Je schaamt je al voor je overgewicht en dan ga je ook nog eens hardlopen over straat, waar iedereen je ziet. En dan wij als enigen met hoofddoekjes, we voelden hoe de mensen ons nastaarden. Maar we deden het toch. Soms draaiden we ons zelfs om en riepen vrolijk: goedemorgen!”

Stralen
Het was een stap die dubbel en dwars loonde, voor beiden. Ze kregen enorm veel positieve reacties. Omdat het hen lukte om af te vallen, omdat ze een goed voorbeeld gaven en omdat ze stráálden. Diezelfde trainer vroeg Rachida om de trainerscursus te gaan doen en zelf groepen te gaan leiden, hetgeen ze tot op de dag van vandaag doet. “Ik heb een grote liefde voor het hardlopen opgevat.”

En: Healthy Sisters werd geboren. “We begonnen een Facebookpagina waarop we alleen onze hardloopschoenen postten, of een ontbijtje met havermout. Zomaar, toen we op een middag samen op de bank zaten in onze pyjama. Vrijwel anoniem. Zo werden we de eerste Marokkaanse healthbloggers van Nederland.”

Geen calorieën tellen
Bij Healthy Sisters zoek je vergeefs naar crashdiëten of heftige afvalverhalen. Ze propageren vooral een gezonde leefwijze, dan komt de rest vanzelf. Ze tellen geen calorieën, maar maken bijvoorbeeld wel gezonde versies van de lekkernijen uit de Marokkaanse keuken. “Zelfs onze moeder maakt nu pannenkoeken met speltmeel en gaat regelmatig wandelen met de vrouwen uit de buurt.”

Iedereen wist hen te vinden: andere moslima’s die gezonder willen leven, ‘witte’ vrouwen en inmiddels ook mannen (’18 procent van onze volgers’). En de media: zo presenteerden ze in 2017 het Ramadanjournaal en traden ze op in 24Kitchen. 

Inmiddels hebben ze ook een boek uitgebracht met hun verhaal en werken ze aan een tweede, leiden ze hardloop- en wandelgroepen en zijn ze ambassadeurs van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), een organisatie die gezond leven voor kinderen wil stimuleren. En op hetzelfde ROC waar Najima onderwijsassistent was, geven ze nu les in het vak lifestyle.

Doorvragen
Kortom: hun hobby is hun beroep geworden. Zeker voor Rachida ligt haar werk nu best ver van de opleiding die ze ooit deed. Heeft ze er nog wel iets aan? “Ik denk dat ik wel veel mensenkennis heb, die heb ik opgedaan als P en O-adviseur. Ik heb vrij snel door met welke mensen we in zee kunnen gaan en met wie niet. En ik kan goed doorvragen.”

Rachida ziet zich als de doener van de twee zussen, Najima is dan meer de denker die structuur aanbrengt en dingen op papier zet. Ze zorgt ervoor dat er een jaarplan is en een toekomstvisie.

Rachida heeft geen spijt dat ze geen opleiding heeft gevolgd die wat dichter bij haar huidige werk ligt: “Welnee. We kunnen samen veel en wat we niet kunnen, besteden we uit. En het is ook geen garantie. Van al mijn bevriende studiegenoten is er nog maar eentje actief als P en O-adviseur, alle anderen doen andere dingen.” [Debbie Langelaan]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Stephanie
05
April
2019
Hoi,
zomaar even een berichtje om te zeggen, dat ik t heel leuk vind om over jullie te lezen! Jullie enthousiasme en de aandacht voor een gezondere levensstijl, super. Mijn man komt uit Marokko en we gaan er al vele jaren op vakantie met de kinderen. Veel dingen zijn heel herkenbaar. Maar in Marokko heb je juist ook zoveel heerlijke en gevarieerde groentegerechten, en mager vlees ed. Dat missen we in de Nederlandse keuken nog weleens!!

We drinken inmiddels thuis dagelijks verse muntthee zonder suiker....(helaas diabetes...) Dat was even wennen, maar nu vinden we t heerlijk!! Aanrader.

Fijn weekend en geniet van het mooie weer! Ma3 salaama

Groetjes Stephanie