Eindhoven,
13
juni
2017
|
16:53
Europe/Amsterdam

Hbo’ers vinden vaker baan

De werkloosheid onder hbo’ers is opnieuw gedaald. In 2013 had 7,3 procent van de hbo-alumni geen baan anderhalf jaar na hun afstuderen. Vorig jaar was dat nog maar 4,6 procent.

Dat meldt de Vereniging Hogescholen op basis van onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van Maastricht University. De werkloosheid is onder hbo’ers daarmee terug op het niveau van 2010. In 2007, voor de economische crisis begon, zat maar 2,6 procent van de hbo’ers zonder baan.

Eigen niveau
Niet alleen hebben hbo’ers vaker een baan, ze hebben ook vaker een baan op hun eigen niveau en in hun eigen richting. Vorig jaar gold dat voor 8 op de 10 afgestudeerden. In 2014 had maar 74 procent een baan op hbo-niveau. Met afgestudeerden in het onderwijs en de zorg gaat het het best: zij vinden in 9 op de 10 gevallen een baan hun eigen of een verwante richting.

Ook zijn de afgestudeerden tevreden over de aansluiting tussen studie en werk: driekwart is daarover positief. Ook hier zijn de onderwijzers het enthousiast: hier is bijna 87 procent blij met de aansluiting. De helft van alle hbo’ers heeft na anderhalf jaar een vast contract.

Een flinke groep hbo’ers kiest voor doorstuderen op hbo of wo: ruim 11 procent.