Eindhoven,
01
september
2021
|
10:10
Europe/Amsterdam

'Hbo niet dicht bij vierde golf'

Het hoger onderwijs gaat de deuren niet meer sluiten, ook niet in een vierde golf van coronabesmettingen. Dat zei demissionair minister Van Engelshoven. “Dat gaat we gewoon niet meer doen.”

In het uiterste geval kan het kabinet toegangsbewijzen verplichtstellen. Dan kunnen studenten en medewerkers alleen nog op de campus komen als ze gevaccineerd of getest zijn. Die regelgeving zit al “in haar achterzak”, zei de minister, maar ze hoopt dat die niet nodig zal zijn: “Het is een heel zwaar middel.”

De minister roept studenten op zich te laten vaccineren, “en als dat nou echt niet kan: laat je testen.” Er zijn bovendien gratis zelftests beschikbaar. “Het helpt ons enorm als zoveel mogelijk studenten twee keer in de week die test doen.”

Cultuursector
Dat zei Van Engelshoven tegen de lokale omroep 1Limburg, toen zij eerder deze week te gast was bij Zuyd Hogeschool.
 Ook sprak zij daar in het Engels voor een groep aanwezigen bij het Limburgse conservatorium. Ze liet weten hoe blij ze was dat het onderwijs weer face-to-face door kon gaan en dankte iedereen voor de inspanningen van de afgelopen tijd.

En de cultuursector, waarin de optredende studenten terecht zullen komen? Het is “truly painful” hoe hard de cultuur getroffen wordt, zei de minister, en daarbinnen met name de zzp’ers. Maar ze heeft haar best gedaan om hen te laten delen in de miljarden aan steunmaatregelen, voegde ze eraan toe.

Ondanks die steun kan de overheid volgens haar niet alle pijn verzachten. Bovendien kwamen er in de crisis structurele problemen aan het licht, stelde ze, en het volgende kabinet zou iets moeten doen met alle adviezen en analyses die er nu liggen. “I sincerely hope it will rise to the challenge.”  [HOP]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Elle v.d. Goorbergh
03
September
2021
Inderdaad niet meer dicht als er weer een Coronagolf komt, want andere golven die daar - van sluiting van het hbo/wo - weer het gevolg van zijn, zijn hebben minstens even verstrekkende vervelende gevolgen. Ik hoop van ganser harte dat de bestuurders/beleidsmakers wat dit betreft inderdaad hun lesje(s) hebben geleerd.