Eindhoven,
13
maart
2019
|
10:02
Europe/Amsterdam

Harry Potter bestaat echt

Ondanks het gegeven dat ik in Brabant geboren ben en in Nederland nooit in een andere provincie gewoond heb, ben ik nooit een echte Brabander geworden. Met ouders die hun wortels hebben liggen in Haarlem en Leiden, heb ik me altijd meer een meisje van boven de rivieren gevoeld. Het enige dat ik van Brabant écht goed begrijp is het Brabants kwartiertje.

Maar een woord als 'houdoe' heb ik nooit fatsoenlijk uit kunnen spreken en met concepten als carnaval kan ik eigenlijk helemaal niets. Ik vertoon dan ook al sinds de basisschool carnaval-ontwijkend gedrag. Vorig jaar bracht mijn carnaval-ontwijkend gedrag mijn gezin in Marokko, dit jaar bracht het ons naar het Zuid-Engelse Kent.

Tijdens deze carnavalsvakantie bezochten we de Harry Potter filmstudio. Met kinderen die groot fan zijn van Harry Potter is dat zo'n beetje het allerleukste wat je als gezin kan doen, zelfs wanneer je zelf geen gepokte en gemazelde Harry Potter-kenner bent.

Het was in de Warner Bros filmstudio dat ik ging nadenken over de scheidslijn tussen nep en echt. Mijn zoontje van vijf begreep daar in de filmstudio vrij snel en goed dat de films nep waren. We liepen immers door de sets en je kon heel gemakkelijk zien dat hout geen hout was, dat steen geen steen was en dat de vliegende kaarsen gewoon aan touwtjes hingen.

Mijn zoontje kwam tot de verrassende conclusie dat de films nep waren, maar dat Harry Potter zelf echt was. Hij weet wat acteurs zijn en waarmee die hun brood verdienen, maar zijn rationale was dat als er over een figuur boeken geschreven zijn, films gemaakt zijn en zelfs Lego-poppetjes bestaan, dan moet die figuur wel echt zijn. Harry Potter bestaat dus gewoon, ook al zijn zijn films nep. Deze conclusie bleek in de wereld van mijn zoontje ongenaakbaar.

Ik realiseerde me dat mijn zoontje in een andere wereld opgroeit dan waarin ik opgroeide. In een tijd waarin augmented en virtual reality normaal zijn, is zijn analoge wereld bijna non-stop vermengd met zijn digitale wereld. In zijn wereld komen meer digitale tweelingen voor dan menselijke tweelingen.

Is een digitale wereld echt of nep? Is mixed reality echt of nep? Waar ligt de scheidslijn tussen echt en nep wanneer we een neppe wereld creëren en die als extra laag over onze echte wereld leggen? 

Eveline van Zeeland neemt graag Fontys-gedrag, en soms dat van haar eigen zoontje, onder de loep. Daarnaast is zij Associate Lector Smart Marketing & Strategie bij FHMM en auteur van Basisboek Neuromarketing.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.