Tilburg,
02
maart
2020
|
09:18
Europe/Amsterdam

Grote zorgen

Ik maak me zorgen. Grote zorgen zelfs. Over een jaar of vijf gaan we gigantische tekorten krijgen in de zorg, de bouw, de techniek, de journalistiek en de ICT. In bijna alle sectoren eigenlijk. Sinds een maand is er  namelijk een brouwacademie op hbo- en wo-niveau. En dan noemen ze die school ook nog eens de Enjoying Beer Academy. Alsof het al niet aanlokkelijk genoeg was.

Ik pleit nu overigens ook meteen voor een Enjoying Writing and Talking To Interesting People With Interesting Stories Academy. Klinkt wat aantrekkelijker dan Fontys Hogeschool voor Journalistiek.

Er worden ook keuzedelen of minors ‘Bierkennis’ aangeboden op andere scholen. Dat betekent dat de beroepskeuze voor ongeveer 99 procent van de mannen niet moeilijk meer zal zijn. Ga je voor een 9-17 kantoorbaan of ga je voor bier brouwen, drinken en proeven én daarvoor betaald krijgen? Die keuze is Easy Peazy Lemon Squeezy, of eigenlijk Easy Peazy Gerst Squeezy. De (letterlijk) natte droom van iedere man.

Ik had vroeger ook een droom. Voordat ik besloot dat ik journalist moest worden, wilde ik graag dolfijnentrainer worden. Maar dat was natuurlijk niet erg realistisch. Er is namelijk geen specifieke opleiding ‘dolfijnentrainer’, waarbij je lekker de hele dag in het water mag liggen en met dolfijnen zwemt en knuffelt.

Of je moet de opleiding tot dierenverzorger volgen en iedere dag poep scheppen, tot je méér mag. Maar zelfs dan eindig je niet in de bak met de mooiste zoogdieren ter wereld. En dat trok me niet per se. Dus ik heb mijn droom opgegeven. Met pijn in mijn hart. En zo eindig ik schrijvend over dolfijnen, in plaats van trainend.

Maar mannen kunnen hun droom waarmaken nu. Stel je voor dat je tegen je vrienden kunt zeggen dat je zo je geld verdient en je hypotheek betaalt. Ik zie dan ook wel voor me dat iemand in de kroeg staat en tegen zijn vrienden zegt: 'ik neem mijn werk niet mee naar huis. Werk is werk en privé is privé'. En dat diegene dan een wijntje bestelt.

Jacky Eickes is journalist, afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron, maar schrijft ook elders al dan niet digitale kolommen vol. 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.