Tilburg,
11
april
2018
|
13:04
Europe/Amsterdam

Groei lonkt voor 'bouwkunstacademie'

Nieuwe directeur ziet interessante perspectieven voor opleiding

De 'kleine' Academie voor Architectuur en Stedenbouw in Tilburg staat aan de vooravond van een groei. De begin deze maand aangestelde directeur Claudia Linders ziet mogelijkheden voor de uitbreiding van het aantal studenten.

door Tim Durlinger
Nu telt de deeltijdopleiding, onderdeel van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK), zo'n zestig studenten, een staf van ongeveer zeven personen en vijftig (gast)docenten. "De academie is door de crisis in de sector wat kleiner geworden de afgelopen jaren. Nu zie je die weer groeien en dat biedt de kans om er een grotere opleiding van te maken", aldus Linders (51).

Het is een bijzondere academie, schetste haar voorganger Marc Glaudemans eind vorig jaar toen hij zijn vertrek naar de Provincie Noord-Brabant aankondigde: "We zijn een masteropleiding van vier jaar. Er is geen vooropleiding, dus er kan geen enkele Fontys-student instromen. We zijn daarom bezig om ons meer te verbinden aan de strategische agenda van FHK (met onder meer interdisciplinair werken, red.). Ook onderzoeken we heel voorzichtig of studenten van Academy of Art, Communication and Design van FHK met een speciaal programma zouden kunnen doorstromen richting architectuur."

Claudia Linders (foto Hotze Eisma)Glaudemans' opvolger Linders ziet dat helemaal zitten: "Ik ben er heel enthousiast over als we daarvoor een modus kunnen vinden. Het is mijn ambitie om FHK in haar volle potentie te benutten. We gaan de mogelijkheden van een doorstroming zeker bekijken. Dan haal je ook een grote diversiteit aan studenten binnen, wat een meerwaarde kan zijn."

Interdisciplinair
Interdisciplinair werken met in dit geval andere academies en opleidingen, is bovendien een soort tweede natuur voor haar. Zo gaf Linders jarenlang leiding aan de vormstudies, het interdisciplinair onderwijs binnen de Academie van Bouwkunst Amsterdam. De mogelijkheden binnen FHK, ontstaan door het  samengaan van diverse instituten, zijn volgens haar groot: "Ik denk dat daar veel kansen liggen, óók om je te onderscheiden van andere academies. Je kunt elkaar op een hoger niveau tillen door expertises bij elkaar te zetten."

De nieuwe directeur wil ook graag de banden aanhalen die de academie met de regio heeft; niet alleen met Tilburg, maar ook met de zuidelijke regio en misschien ook met Duitsland en België. "En méér echte opgaven het instituut inhalen, waardoor we samen met de buitenwereld projecten kunnen realiseren. Dat is heel interessant leerproces, want je maakt studenten binnen de context van een veilige leeromgeving medeverantwoordelijk voor de ruimtelijke interventies."

Nieuw lectoraat
FHK wil bovendien het lectoraat Stedelijke Strategieën, dat Glaudemans sinds 2007 vorm gaf, een nieuwe inhoud geven. Ambities om lector te worden heeft Linders niet direct: "Wel om met collega's mee te denken over wat dat nieuw lectoraat zou kunnen en moeten zijn, maar dan meer ten dienste van heel FHK. Dat zal wat mij betreft gaan over interdisciplinaire ontwerpstrategieën."